Trump si hraje na počestného katolíka, přitom je rozvedený. Lidé mu nevěří, protestují proti němu miliony. A poradce mu vyšetřují kvůli Rusům, durdil se expert Anýž u Tvarůžkové

26.01.2017 19:55

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala ve čtvrtečním Interview ČT24 analytika a novináře Daniela Anýže, který v pořadu vyložil svůj pohled na současné dění v Americe. Popsal současné rozbroje mezi Spojenými státy a Mexikem a odhadoval, čeho všeho se dočkáme od 45. prezidenta USA Donalda Trumpa.

Trump si hraje na počestného katolíka, přitom je rozvedený. Lidé mu nevěří, protestují proti němu miliony. A poradce mu vyšetřují kvůli Rusům, durdil se expert Anýž u Tvarůžkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Anketa

Bude prezident Donald J. Trump čelit pokusu o atentát?

hlasovalo: 4325 lidí

„Měli bychom se přestat utěšovat... Je evidentní, že většinu věcí, které říkal, chce naplnit. Jakkoli se spekulovalo o tom, co vlastně bude chtít udělat, tak my už víme, co chce udělat,“ zahájil Anýž. To, že postaví zeď, sliboval už v prvním předvolebním projevu. „A jsme na konci prvního týdne jeho prezidentství a mluví o tom samém,“ podotkl host.

Ona ta zeď částečně stojí, ale ne vždy je efektivní. „Je otázka, jestli v tom nebyl záměr, protože sezónní pracovníci z Mexika přicházeli do Kalifornie i přes zeď, pokud se tam nedostali legálně,“ nabídl jeden úhel pohledu host. V Kalifornii Mexičané sklízejí pomeranče a vykonávají i jiné práce, které Američané odmítají dělat.

První kroky Donalda Trumpa na mezinárodní scéně vyvolaly roztržku

„První konkrétní výsledek zahraniční politiky Donalda Trumpa je roztržka s Mexikem. Pro to jsou Spojené státy důležité, protože 80 procent mexického exportu míří do USA. Ale jednoduché to nebude ani pro Spojené státy. Pokud by mexická policie dala ruce pryč od ostrahy hranic před drogovými gangy, budou mít v USA problém,“ varoval Anýž.

Trump stejně tak slíbil, že bude chtít přejednat smlouvu NAFTA o volném obchodu mezi Mexikem, USA a Kanadou, protože chce vrátit především produkci automobilů zpět do USA. Podle Anýže se to ale Trumpovi nemusí podařit. Kromě toho Trump zrušil obchodní dohodu USA s asijskými státy, což nepotěšilo Japonce či Vietnamce. A Čína obratem oznámila, že je připravena zaujmout pozici světové ekonomické velmoci číslo jedna a uzavřít s partnery své vlastní obchodní dohody.

45. prezident USA se také jasně postavil proti migrantům v USA již nelegálně žijícím. Městům, která odmítnou zatknout nelegální migranty, hodlá nový prezident zastavit federální dotace. Kalifornie se ale staví proti tomuto plánu a vzkazuje novému šéfovi Bílého domu, že se bude klidně i soudit.  

Trump a křesťanství? Je dvakrát rozvedený. A nejen to...

Na domácí scéně se Trump prezentuje jako silně věřící člověk, který je proti potratům. Anýž však Trumpovi nevěří, že je tak věřící, jak říká. Už proto, že je dvakrát rozvedený, ale nejen proto. Vztah k víře Trumpovi zkrátka nevěří.

Zdá se navíc, že řada Američanů svému prezidentovi také nevěří. Miliony Američanů proti Donaldu Trumpovi protestovaly. Jejich hněv se prý může přerodit v nějakou tvůrčí sílu. Především liberální think-tanky zřejmě teď budou dostávat více finančních prostředků od dárců, a budou tak mít prostor vytvářet alternativní program k Trumpovým krokům.

Za poněkud pikantní označil Anýž fakt, že poradce pro národní bezpečnost Michael Flynn dostává na stůl citlivé informace, ale současně tohoto muže vyšetřuje FBI. „Michael Flynn je vyšetřován za jeho kontakty s Rusy ještě z prosince, kdy se bavili o tom, jaké sankce asi mohou očekávat,“ připomněl novinář.

Trump útočí na média záměrně. Vychází mu to

45. prezident USA má také velmi specifický vztah k médiím. Tisk vnímá jako protivníka. „Toto je strategie Trumpova Bílého domu. Chce mít média za nepřítele, protože si myslí, že mu to u jeho voličů prospívá. V předvolební kampani se ukázalo, že má pravdu,“ podotkl analytik. Tutéž taktiku proto zvolil i po volbách. „Zatím mu to vychází,“ doplnil host.

Nakonec došlo i na jednání USA a Velké Británie. Britská premiérka Theresa Mayová je prvním zahraničním státníkem, který zavítá do Trumpova Bílého domu. „Já předpokládám, že výstup tohoto jednání bude optimistický. Barack Obama říkal, že se Británie dostane až na poslední místo v řadě, pokud si Britové odhlasují Brexit. Trump to říká přesně opačně. Britové budou první,“ shrnul Anýž. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…