Trump střílí od boku. Clintonová je chladná a vypočítavá. A pak to Švejnar v Pressklubu osladil i Zemanovi

25.06.2016 18:19

Hostem sobotního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl ekonom Jan Švejnar, jenž uvažuje o tom, že by se postavil v prezidentské volbě Miloši Zemanovi. Nemalé výtky směroval k Evropské unii, která má podle Švejnara obrovský potenciál, ale nedokáže ho využít. Zmínil také Brexit, který může Velkou Británii přijít na velké peníze. Hned na úvod ovšem zkritizoval Donalda Trumpa.

Trump střílí od boku. Clintonová je chladná a vypočítavá. A pak to Švejnar v Pressklubu osladil i Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar

„Trump je tvrdý vyjednavač a člověk, který střílí od boku. Tak by opravdu překvapoval svým jednáním. Je to riziko i ve vztahu k jaderným zbraním, ale tam je těch omezení tolik, že by byl zastaven, kdyby se snažil udělat nějakou šílenou věc," konstatoval. Trump ovšem dobře zpochybňuje systém, který Trump považuje za zkostnatělý. Nižší střední třída, která je nespokojená, na Trumpova kritická slova slyší.

Švejnar však nešetři ani Hillary Clintonovou. „Je chladná, myslím si, že je vypočítává a nemá charisma, které by jako lídr měla mít," uvedl. Přes to všechno je však podle Švejnara lepší kandidátkou na prezidenta než Trump.

Zeman nás otáčí na východ

Posléze došlo i na české prezidentské volby. Přímá volba roku 2018 je podle hosta ještě velmi daleko, takže se k ní nechce nijak obsáhle vyjadřovat. Mnohem blíž jsou např. krajské volby. Rád by také docílil toho, aby lidé znovu začali chodit k volbám. Až pak je namístě uvažovat o prezidentských volbách.

Znovu také zopakoval, za jakých okolností by se Miloši Zemanovi postavil. Stalo by se tak, kdyby se nás Miloš Zeman dál pokoušel dostat od západu na východ. „Pokud by toto otočení na východ pokračovalo dál a byly by ohroženy demokratické principy, tak bych o tom uvažoval,“ řekl.

EU nemá lídry, Británii přijde Brexit draho

Kritická slova z úst ekonoma zazněla také na adresu Evropské unie i Velké Británie. „Já zastávám myšlenku, že Evropa prochází krizí leadershipu. Je to nejsilnější ekonomika světa, která má vysoce vzdělané lidi a má bohatou historii, ale v poslední době, řekněme v době posledních dvaceti let, není schopná vytvořit systém, který by odolal krizím,“ posteskl si.

Britové si podle jeho názoru mohou udržet s EU velmi dobré obchodní vztahy. Švýcarsku se to ostatně daří už dnes, jenže to rozhodně není laciná záležitost. „Bude to něco stát. Švýcaři platí hodně peněz za to, aby mohli vystupovat jako členové EU, ačkoli jím nejsou. Jim se to vyplácí, ale chápou, že je to stojí obrovské peníze,“ podotkl ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …