Trump vyhodil muže, který hnal USA do války. A takhle se to podepsalo na ceně ropy

12.09.2019 16:45

Donald Trump vyrazil svého poradce a trhy zajásaly, cena ropy šla dolů. Podle analýzy korespondenta CNN Bena Wedemana se tímto krokem riziko války USA s Íránem podstatně snížilo. Mimo jiné také proto, že nyní agendu povede „raketa naváděná na Trumpovu řiť“. Wedeman také odpověděl na otázku, proč se musel Bolton pakovat. Souvisí to s krizí.

Trump vyhodil muže, který hnal USA do války. A takhle se to podepsalo na ceně ropy
Foto: Repro Youtube Bílého domu
Popisek: Donald Trump se obouvá do "drzého" novináře

„Cena ropy spadla o 2,2 % téměř okamžitě potom, co vyšla zpráva, že poradce pro národní bezpečnost John Bolton je bez práce,“ píše Wedeman ve své analýze. A dodává, že konflikt s Íránem je najednou mnohem méně pravděpodobný. O Boltonovi tvrdí, že je to muž, který nikdy neviděl válku, která by se mu nelíbila (až na Vietnam, kterému se vyhnul). Do deníku New York Times pak Bolton přispěl článkem „Abychom jim zabránili mít bombu, bombardujme Írán“.

Wedeman dodává tento Boltonův citát: „Chování a cíle (íránského) režimu se nezmění, a proto jediným řešením je změna samotného režimu.“ Bolton prý také lobboval za změnu režimu ve Venezuele, v Iráku, Severní Koreji nebo v Sýrii a patřil k nejhlasitějším kritikům dohody o jaderných zbraních s Íránem.

Anketa

Jste pro to, aby ČR zrušila uznání státu Kosovo?

95%
5%
hlasovalo: 16791 lidí

Dle autora analýzy se teď pozice jestřába přesouvá na Mikea Pompea, amerického ministra obrany. Ten má ovšem údajně jako prioritu svůj vztah s Donaldem Trumpem. Podle magazínu New Yorker je Pompeo jedním z nejservilnějších spolupracovníků Donalda Trumpa. Jeden z bývalých velvyslanců ho Wedemanovi popsal jako „raketu naváděnou na Trumpovu řiť“.

S odchodem Boltona se prý změní styl, ale ne cíle. Pouze se budou snažit Teherán dohnat k ústupkům ekonomickou cestou. Pompeo se prý pochlubil, že v dalším roce poklesne díky americkým sankcím ekonomika Íránu o 10 až 12 %. A jen pár hodin potom, co Bolton opustil svůj post, Pompeo připustil, že by se Donald Trump mohl setkat s íránským prezidentem Rúháním.

Nicméně, je otázka, co by mohlo z jednání vzejít. Wedeman připomíná, že své k jednáním určitě řekne Benjamin Netanjahu, premiér Izraele. „Trump byl víc než ochoten splnit Netanjahuovi téměř všechna jeho přání. Uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele a přesunul tam velvyslanectví USA, omezil financování palestinské samosprávě a agentuře OSN pro palestinské uprchlíky a uzavřel palestinskou diplomatickou misi ve Washingtonu,“ píše. Nicméně, v poslední době si prý prezident pohrává s myšlenkou s Íránem mluvit.

Proč? Podle autora proto, že volby se blíží a válka s Íránem v kombinaci s možnou ekonomickou krizí by mohla pro prezidenta být katastrofou. „Trump není vyhlášený svým pochopením pro komplexnost Středního východu ani promyšleným přístupem k citlivým státním záležitostem. Ani nikdy nevyjádřil velký zájem ani soucit s těmi, kteří zde žijí. Ale možná záměrně nebo – spíše – šťastnou náhodou, vyražením Boltona, pomohl prezident Trump snížit riziko války.“

  • Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…