Trump za teroristické útoky v Paříži vypráskal Obamu a poznamenal ještě...

15.11.2015 12:50

Americký server thinkprogress přináší reakce republikánských kandidátů na teroristické útoky v Paříži. Trump kritizoval Obamu a tvrdil, že kdyby Pařížané nosili více zbraní, mohli útočníkům čelit lépe. Carson a Cruz se shodují na tom, že by Spojené státy neměly přijímat uprchlíky ze Sýrie. Obávají se, že mohou být mezi nimi džihádisté.

Trump za teroristické útoky v Paříži vypráskal Obamu a poznamenal ještě...
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Donald Trump na svém Twitteru jen několik desítek minut po oznámení masakru v Paříži kritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu. „Prezident Obama jen pár hodin před událostmi v Paříži tvrdil v rozhovoru, že vliv Islámského státu se zmenšuje. Jak to mohl říci? Tato země potřebuje změnu! Musíme být odhodlanější a mít silnějšího vůdce. A to tak, že ihned!“ burcoval americký multimiliardář a velký favorit na vítězství v republikánských primárkách. K teroristickým útokům ve Francii se však Trump vyjádřil také přímo při svém setkání s voliči v Texasu. „Vše se mohlo vyvíjet naprosto odlišným způsobem, kdyby aspoň některá z obětí byla ozbrojena. Říkejte si, co chcete, ale kdyby jim bylo umožněno mít zbraně, zemřelo by mnohem méně lidí,“ uvedl Trump.

Největší konkurent Trumpa, bývalý neurochirurg Ben Carson, na Twitteru v reakci na útoky napsal, že je v myšlenkách i modlitbách s Pařížany. Následně potom v průběhu své prezidentské kampaně na Floridě navrhl několik opatření. „Spojené státy by měly upustit od přijímání uprchlíků z Blízkého východu. Je více než jasné, že se mezi příchozí infiltrují džihádisté. Bylo by nelogické, kdyby se o to vůdci džihádistů nepokusili,“ konstatoval Carson, který byl před několika týdny kritizován médii a aktivisty za své údajné „protimuslimské“ postoje. Americký server připomíná, že Spojené státy přislíbily do roku 2017 počet příchozích syrských uprchlíků z původních patnácti set na sto tisíc syrských uprchlíků ročně.

V podobném duchu reagoval Ted Cruz, který se v posledních průzkumech pohybuje s větším odstupem na třetím místě. „Měli bychom si uvědomit, že náš nepřítel není násilný extremismus, ale radikální islamisté, kteří vyhlásili svatou válku celému Západu. Nepřítele neporazíme nabádáním k toleranci, ale pouze rozhodnou vojenskou akcí. Zároveň bychom měli okamžitě zastavit přesun uprchlíků do Spojených států, protože by mezi nimi mohli být další džihádisté,“ napsal Cruz. Bývalý guvernér státu Florida Jeb Bush na Twitteru zmínil, že teroristické útoky v Paříži jsou organizovaným úsilím Islámského státu zničit západní civilizaci. Následně tuto myšlenku zopakoval v rozhlasovém rozhovoru, kde také příslíbil, že coby příští americký prezident by svět Islámského státu zcela jistě zbavil.

Bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee představil v reakci na masakr v Paříži svůj návrh, v rámci kterého doporučoval uzavřít hranice Spojených států a uvalit dočasné moratorium na vstup osob z regionů, které ovládají Islámský stát nebo al-Káida. „Dále navrhuji zrušit jadernou dohodu s Íránem, a to i přesto, že se snaží Teherán stát součástí koalice bojující proti Islámskému státu,“ napsal Huckabee. Senátor za Floridu Marco Rubio nabádal ke zpřísnění bezpečnostních opatření a okamžitému zničení celosvětové teroristické sítě. „Je důležité, aby v té obtížné době stál americký lid za Francií. Americká vláda by měla být v pátrání po teroristech Francii nápomocná ve všech směrech. Zároveň je nutné zvýšit naše úsilí doma i v zahraničí, tak abychom se mohli efektivněji bránit proti teroristům a dostali je pryč z regionů, které ovládají,“ uvedl Rubio na Twitteru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…