Trump znovu promlouvá, o Mexiku a NATO: Tohle já nepřipustím!

27.01.2017 21:20

45. prezident USA Donald Trump oznámil novinářům, že asi hodinu telefonoval s mexickým prezidentem Enriquem Peňou Nietem. Byl to prý velmi, ale opravdu velmi přátelský hovor. Agentura Reuters ovšem jedním dechem dodává, že Trump vyslal do Mexika další jasný vzkaz. Vzhledem k tomu, že tak učinil na společné tiskové konferenci s britskou premiérkou Theresou Mayovou, došlo i na NATO.

Trump znovu promlouvá, o Mexiku a NATO: Tohle já nepřipustím!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace “sochy” Donalda Trumpa v muzeu voskových figurín GRÉVIN PRAHA

Donald Trump začal coby prezident úřadovat pěkně zostra. Podepisuje jedno prezidentské nařízení za druhým. Ruší program zdravotního pojištění Obamacare, hodlá pozastavit americké dotace organizacím v zahraničí, které umožňují podstoupit potrat, a předevšém vydal příkaz k zaháhení stavby zdi na hranicích s Mexikem. Přesně jak sliboval v předvolební kampani.

Zopakoval také svůj slib, že výstavbu zdi zaplatí Mexiko. Proti tomu se však důrazně ohradil mexický prezident Enrique Peňa Nieto. Trump si však trval na svém a nastala první větší diplomatická přestřelka. 45. prezident USA napsal na sociální síti twitter, že Nieto nemusí jezdit do Washingtonu, pokud Mexiko zeď nezaplatí. A mexický prezident bouchl do stolu a oznámil, že do USA hned tak nepřijede. Přitom už v úterý 31. ledna se měla odehrát první schůzka mezi oběma státníky.

Celou zprávu naleznete zde

Na tiskové konferenci s britskou premiérkou Theresou Mayovou Trump oznámil, že vedl se svým mexickým protějškem „opravdu velmi, velmi přátelský hovor“, který trval asi hodinu. Okamžitě ovšem dodal, že USA už nemohou doplácet na obchodní dohody s Mexikem. Vzájemné obchodní dohody je podle Trumpa třeba vyjednat znovu a férově. Nehodlá tolerovat, aby miliony Američanů přicházely kvůli nevýhodným dohodám s Mexikem o práci. „To já nepřipustím,“ zdůraznil prezident USA.

Stranou pozornosti Donalda Trumpa nezůstaly ani vztahy s Velkou Británií a s dalšími spojenci v NATO. Ujistil prý britskou premiérku Mayovou, že NATO považuje za zásadní obrannou alianci a bezvýhradně ji podporuje. Britská předsedkyně vlády na tiskové konferenci otevřela také téma zachování západních sankcí vůči Rusku. Šéfka britské vlády zdůraznila, že by sankce měly zůstat v platnosti, dokud Moskva nesplní svou část dohod z Minsku. Trump doplnil, že rušení sankcí v tuto chvíli nemusí být na pořadu dne.

Celou zprávu nalpeznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…