Trumpa při setkání s voliči podpořil jeho „kníratý přítel z Evropy“ a pořádně to osolil Clintonové

25.08.2016 8:41

Euroskeptický politik Nigel Farage dnes v noci osobně podpořil amerického kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa při jeho setkání s příznivci ve městě Jackson ve státe Mississippi. Mimo jiné uvedl, že by nevolil Hillary Clintonovou, i kdyby mu za to chtěla zaplatit.

Trumpa při setkání s voliči podpořil jeho „kníratý přítel z Evropy“ a pořádně to osolil Clintonové
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Bývalý šéf britské euroskeptické strany UKIP na pódiu dle Daily Mail pronesl pětiminutovou řeč, ve které mimo jiné přirovnal brexit k americkému Dni nezávislosti. „Nic není nemožné, pokud se lidé dají dohromady a jdou společně za svým cílem. Vítězství Donalda Trumpa by mohlo být pro vládnoucí establishment tvrdým políčkem,“ konstatoval Farage a předpověděl, že republikánský kandidát v prezidentských volbách podle jeho názoru rozhodně může uspět.

Farage také zmínil průzkumy veřejného mínění, které před britským referendem nedávaly brexitu příliš velkou šanci, ale nakonec vše skončilo opačně. Britský politik také odsoudil rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy vložit se do britského referenda a vyzvat voliče, aby hlasovali pro setrvání Velké Británie v Evropské unii. „Nemohu vám radit, jak máte v listopadu volit. Já bych v každém případě nedal hlas Hillary Clintonové, ani kdyby mi za to snad chtěla zaplatit,“ uvedl Farage.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Za klíčový úspěch britských euroskeptiků Farage označil skutečnost, že se jim podařilo mobilizovat 2,5 milionů lidí, kteří obvykle k volbám nechodí. „To je také potenciální návod pro republikánskou stranu. Nám se díky tomu podařilo uspět při referendu a republikáni mohou dosáhnout téhož,“ řekl Farage, který nicméně odmítl, že by Trumpa sám otevřeně podpořil. „Pro politika z jiné země by bylo pokrytecké, kdyby měl zasahovat do amerických voleb,“ zareagoval Farage na poznámku, že svým vystoupením v Jacksonu se fakticky dopustil toho samého, co jím kritizovaný Obama.

Daily Mail připomíná, že Donald Trump byl jeden z mála významných zahraničních politiků, který se radoval nad výsledkem britského referenda. „Právě jsem dorazil do Skotska. Všichni tady žijí referendem. Vzali si svoji zemi zpět, stejně jako si vezmeme my zpátky Spojené státy. O tom žádná!“ cituje britský deník Trumpův tweet ze dne, kdy byly vyhlášeny výsledky referenda, a konstatuje, že město Jackson si Trump pro setkání s voliči nevybral náhodou. „Trump chce oslovit afroamerické voliče, kteří v drtivé většině případů hlasují pro demokratické kandidáty.“

„Hlavní město státu Mississippi se stalo jedním z hlavních center boje za lidská práva v šedesátých letech minulého století. Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění zde podporují Trumpa jen asi dvě procenta voličů z černošské populace. Samotný republikánský kandidát vzkázal tento týden afroamerickým voličům, že nemají volbou republikánů co ztratit a měli by zkusit něco nového,“ píše Daily Mail a zmiňuje bouřlivý potlesk, který v závěru svého vystoupení na pódiu sklidil Farage za ironické poděkování Baracku Obamovi za jeho dubnovou návštěvu Velké Británie, jež podle Farage pomohla euroskeptikům zvítězit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…