Trumpovy rakety zasáhly i Kreml, píše britský deník. Putin je teď prý velmi nejistý

10.04.2017 21:04

Mary Dejevská v komentáři pro server britského deníku The Guardian píše, že Trumpovy rakety dopadající na Sýrii zasáhly vlastně i Kreml.

Trumpovy rakety zasáhly i Kreml, píše britský deník. Putin je teď prý velmi nejistý
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin - Ukrajina

Když se Trump rozhodl v Sýrii použít rakety, nevedl ho k tomu jen otřes z fotografií umírajících dětí, ale také snaha posílit svou popularitu na domácí scéně. Mělo jít také o ukázku toho, že je opravdu jiný, než byl Barack Obama. Stanovil určitou červenou linii, a když byla překročena, tak na rozdíl od Obamy zareagoval.   

Americké rakety svým způsobem zasáhly také Kreml. Moskva totiž v poslední době využívala své postavení mocnosti, která se v syrském konfliktu angažuje, zatímco Američané stáli stranou. V hlavním městě Kazachstánu, Astaně, proběhla jednání o Sýrii bez účasti USA. Prim hráli Rusové. Jenže co bude teď, když na syrskou leteckou základnu Šajrát dopadly americké rakety? Znamená to snad, že Američané zasednou k jednacímu stolu v Astaně? Nebo povedou paralelní jednání o Sýrii? Moskva je teď podle autorky znejistělá, což se podle dámy projevuje i tím, že ruský prezident Vladimir Putin se o americkém zásahu vyjadřoval poměrně opatrně. Tvrdá slova pronesl ruský premiér Dmitrij Medveděv.  

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Podle Mary Dejevské to ukazuje, že se Putin ještě nevzdal myšlenky, že se zlepší vztahy mezi Moskvou a Washingtonem. „Ať už věříte tomu, že Rusko zmanipulovalo americké volby, nebo tomu nevěříte, a já tomu nevěřím, ale to není podstatné, tak když Trump vyhrál, Rusové byli připraveni potřást si s ním rukou,“ napsala dáma. Trumpův zásah v Sýrii tuto snahu ovšem velmi zkomplikoval.

Pokud se ukáže, že Putin vsadil na špatnou kartu, tak mu to nepomůže před blížícími se volbami. Stejně tak mu nemusí pomoct anexe Krymu, kde vše také nedopadá tak růžově, jak bylo slibováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…