Trumpův chaotický způsob řízení. Podobné jako u Babiše, pálil z Rozhlasu filozof Přibáň

13.11.2020 22:11

„Donald Trump byl současně prezidentem a parodií na prezidenta,“ ohodnotil prezidentské období současné hlavy Spojených států v Interview Plus Českého rozhlasu filozof, právník a sociolog Jiří Přibáň, působící na univerzitě v britském Cardiffu. Trumpova snaha o přepočet hlasů v některých státech s velmi těsným výsledkem voleb je podle něho zbytečná a americký prezident dle jeho mínění „delegitimizuje celý tamní demokratický systém“. Tvrdí též, že díky Trumpovi posílila Evropská unie.

Trumpův chaotický způsob řízení. Podobné jako u Babiše, pálil z Rozhlasu filozof Přibáň
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Profesor Cardiff Law School Jiří Přibáň v ČT

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí
Evropská unie podle sociologa nyní ví, že „musí postupovat jako samostatný celek a musí mít svou vlastní globální politiku“. „Ze strany Donalda Trumpa je to nezamýšlený důsledek. On by měl rád Evropu slabou,“ říká. EU dle něho již na Spojené státy nespoléhá jakožto na supervelmoc.

Centrum obchodu se podle Přibáně nyní přesouvá: „Jsme ale svědky civilizačního posunu, kdy se centrum obchodu dostává na území Pacifiku. Tam se napříště budou řešit geopolitické konflikty. Evropa může přispět jednotným trhem, alternativním ekonomickým modelem a tím, že se bude bránit nekalé konkurenci, odkudkoli bude přicházet,“ řekl.

Donald Trump podle něj získal hlasy i bez toho, aby voliče racionálně přesvědčoval. „Je to spíš symptom a ukazuje, že žijeme ve společnosti, kde získávání voličů nevyžaduje racionální přesvědčování, ideologii ani program,“ hodnotí. Něco jako existenci takzvaného „trumpismu“ popírá.

„Abychom vymysleli nějaký -ismus, potřebujeme ideologii nebo ucelený myšlenkový směr. A Donald Trump byl historicky první prezident USA, který se o žádný think-tank, který by mu dodával myšlenky, neopíral. Neměl žádného Kissingera,“ řekl.

Rovněž nevynechal slova velvyslance Spojených států při OSN Johna Boltona. „Odcházel z Bílého domu naprosto zděšen z toho, co je Donald Trump za člověka. Sice s charismatem, ale naprosto zmateného a neschopného racionálního kalkulu,“ tvrdí.

Koho považuje za podobného Trumpovi v onom podle něj „chaotickém způsobu řízení“, má být český premiér Andrej Babiš (ANO). „I když si nemyslím, že by se Trumpův styl dal opakovat nebo převzít do českých podmínek,“ připojil.

Trump podle sociologa „svým chováním delegitimizuje“ americký demokratický systém. Žaloby prezidenta Trumpa na přepočítání hlasů pak pokládá za zbytečné. „Ty právní bitvy, které Trump slibuje, nemají téměř žádnou šanci na úspěch,“ myslí si Přibáň.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…