Trumpův program vede ven z morální krize. Americký kardinál v něm našel přesně ty hodnoty, které společnost potřebuje

12.11.2016 14:09

Trumpovo vítězství naznačuje, že se Amerika probouzí z morální krize, pochvaluje si americký arcibiskup ze St. Louis Raymond Leo Burke. Od roku 2014 je patronem Maltézského řádu a mezi katolickými duchovními patří k těm nejkonzervativnějším. Na novém prezidentovi oceňuje, že kritizuje umělé potraty.

Trumpův program vede ven z morální krize. Americký kardinál v něm našel přesně ty hodnoty, které společnost potřebuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Server časopisu Life Style přináší, s odvoláním na další zdroje, vyjádření arcibiskupa ze St. Louis Raymonda Leo Burkea, jenž je považován za jednoho z nejdůraznějších zastánců zachování co nejčistší pravé víry, rodiny a za odpůrce potratů. Trump se podle kardinála obklopuje katolicky smýšlejícími lidmi, s jejichž pomocí může splnit svou „agendu pro život“.

„Samozřejmě se po každých volbách vynoří velká otázka: Splní zvolený kandidát své předvolební sliby? Musíme doufat a modlit se, že to tento kandidát udělá. Slyšel jsem o něm, že má tendenci spojovat se s poradci zvučných jmen a doufám, že to udělá i tentokrát. ... Věřím, že (Trump) bude řešit řadu morálních problémů s rozsahem zdravotní péče, které vyvstaly za posledních osm let,“ podotkl kardinál.

Celý článek najdete zde

Katolíci, kteří hlasovali pro Trumpa, mohou mít podle kardinála čisté svědomí. Jako kandidát sice vystupoval velmi vulgárně, ale prý představuje naději na obnovu národa. Raymond Leo Burke doufá, že se Trump zachová zodpovědně i v otázce migrace. Křesťané musí své srdce otevřít trpícím, ale musí se tak dít v mezích, které neohrozí samotný národ. U migrantů si prý vždy musíme položit otázku, zda to skutečně jsou uprchlíci.

Podobné pochybnosti vyjadřuje například i český kardinál Dominik Duka, jak řekl například jeho tajemník Milan Badal pro PL.cz: „Kardinál Duka na počátku krize znovu a znovu opakoval, že je překvapen složením migrantů, že jsou to mladí muži vybavení mobily a že by bezpečnostní složky měly velice prověřovat, koho sem pustí. Za to se mu dostalo od části novinářů nálepky, že „hnědne“. Bohužel jen v předstihu řekl to, na co dnes už mnozí také přicházejí, že otevřená náruč je sebevražednou cestou“.

Kardinál Burke také uvítá, pokud Trump opravdu nastaví prorodinnou politiku, kterou s pomocí křesťanských zásad prosazovali už Otcové-zakladatelé USA. Církev prý musí být dnes nápomocná i Trumpovi. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …