Trumpův projev v ČT zhodnotil amerikanista z TOP 09: Jako by promluvili odborář, komunista a Republikán

20.01.2017 18:55

Amerikanista Jakub Lepš a ředitel Občanského institutu Roman Joch zhodnotili pro Českou televizi první projev Donalda Trumpa. Podle Lepše Trump ve svém projevu spojil roli odborářského šéfa vzdorujícího globalizaci, čínského komunisty, který slíbil znovu vystavět zemi, a nakonec jako republikán hovořil o posílení bezpečnosti USA.

Trumpův projev v ČT zhodnotil amerikanista z TOP 09:  Jako by promluvili odborář, komunista a Republikán
Foto: Twitter DJT
Popisek: Prezident USA Donald J. Trump se svým viceprezidentem Mikem Pencem

Lepš konstatoval, že Trump představil ambiciózní ekonomický plán. Vystupoval takřka v pozici odborářského bosse, který vzdoroval globalizaci, pak takřka přešel k pozici čínských komunistů a slíbil, že bude znovu budovat svou zemi, a nakonec zaznělo i několik republikánských myšlenek o ochraně Spojených států.   

Kdybychom vzbudili nějakého Američana, který teď dva roky spal, tak by si podle Lepše o novém projevu prezidenta mohl říct: „To je asi nějaký bývalý odborářský boss, který vzdoruje globalizaci. Pak by si chvíli říkal, to je asi nějaký komunistický potentát, který slibuje stavět letiště a nakonec zazněly i myšlenky o obraně Spojených států. A potom tam je trochu napětí mezi tím, že on chce zničit Islámský stát, ale zazněl tam také podtón izolacionismu,“ řekl Lepš.

Připomněl také, že ekonomice USA se teď relativně daří. To se může změnit. Může se jí dařit ještě lépe, ale také hůř.

Joch přidal ještě jeden rozměr Trumpova projevu. „Především bych chtěl říci, že tem projev mi připomínal spíše volební projev a ne až tak inaugurační projev. Myslím si, že nový prezident mohl být více velkorysý ke svým oponentům a nemusel jen opakovat to, co už jsme slyšeli,“ posteskl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…