Trumpův zákaz imigrace? Řve celý svět, ale z Iráku zaznělo: My to schvalujeme. A vítáme

07.02.2017 7:31

Opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž zakázal vstup do země lidem ze sedmi muslimských zemí, se zamlouvá chaldejskému metropolitovi Irbílu, arcibiskupovi Basharu Wardovi. Chaldejská větev je jednou z východních katolických církví. Píše o tom server RadioVaticana.cz.

Trumpův zákaz imigrace? Řve celý svět, ale z Iráku zaznělo: My to schvalujeme. A vítáme
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V křesťanské čtvrti Ankawa

Warda se mimo jiné také domnívá, že Trump irácké křesťany konečně vezme v potaz. „Všeobecně kritizovaný prezidentský dekret, zakazující příjímání migrantů ze sedmi muslimských zemí a zároveň ohlašující preference pro pronásledované menšiny, může v dlouhodobé perspektivě pomoci blízkovýchodním křesťanům, kteří hledají bezpečí v zahraničí,“ poznamenal. 

Dle jeho slov je chybná ta interpretace zákazu, která opatření označuje jako zákaz pro muslimy. „Postavit věc takto je pro křesťany velmi nebezpečné a zároveň to neodpovídá pravdě. Zákaz se totiž týká všech obyvatel jmenovaných zemí, včetně křesťanů, a podobně příslib, že budou zavedeny zvláštní procedury pro pronásledované menšiny, se netýká pouze křesťanů, ale také jiných skupin, jako například jezídů,“ uvedl Warda. Oceňuje také, že americký prezident vnímá existenci křesťanů a jiných náboženských skupin, které potřebují pomoc. 

Původní text ZDE.

Masové protesty proti Trumpovým opatřením ho dle jeho slov iritují. „Ptá se, proč protivníci tohoto dekretu nemanifestovali dříve, když Islámský stát zabíjel křesťany a jezídy, a administrativu Baracka Obamy jejich osud nezajímal. Překvapuje ho také představa, že by náboženství nemělo hrát žádnou roli při přiznávání azylu. Vždyť právě kvůli své víře přišli křesťané i jezídi o všechno,“ konstatuje server. 

Závěrem si Warda postěžoval také na skutečnost, že křesťané byli diskriminováni ze strany Spojených států a OSN při rozdělování humanitární pomoci. „Nedostali jsme žádnou podporu, přestože právě moje diecéze hostí největší komunitu vyhnaných křesťanů,“ uzavřel.

Trumpovo exekutivní nařízení, jež podepsal minulý týden, zakazuje dočasně vstup občanům sedmi převážně muslimských zemí do USA. Opatření se dotklo státních příslušníků Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Zároveň prezident na 120 dnů zastavil americké programy přijímání uprchlíků. V pátek však rozhodnutím federálního soudce v Seattlu Jamese Robarta byl tento dekret dočasně zablokován. Americké úřady tak začaly občany dotčených zemí s platným vízem do země opět pouštět. Trump Robartovo rozhodnutí samozřejmě kritizuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…