Trvalé bydliště na radnici bude vyznačeno v občanském průkazu

01.06.2017 6:36

Lidé, kteří mají trvalé bydliště na radnicích, budou mít nově tento údaj vyznačován v občanských průkazech. Změnu přinesla novela o evidenci obyvatel, která dnes nabývá účinnosti. Předloha také ponechá trvalé bydliště mezi povinnými informacemi v průkazu. Podle dosavadní úpravy si obyvatelé mohli vybrat, zda bydliště v průkazu chtějí mít, nebo ne.

Trvalé bydliště na radnici bude vyznačeno v občanském průkazu
Foto: mvcr.cz
Popisek: Vzor občanského průkazu

Změny mají pomoci identifikovat lidi, kteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Údaj by měl být také zanesen v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a v informačních systémech cizinců.

„Ponechání zápisu údaje o trvalém pobytu do občanského průkazu a uvedení označení adresy úřadu na občanském průkazu je navrhováno zejména z důvodu identifikace občana v soukromoprávních vztazích,“ uvedlo již dříve ministerstvo vnitra.

Předloni bylo na úřadech přihlášeno 381 000 občanů. Vnitro upozorňuje, že v Česku je kolem 70 000 bezdomovců. Bydliště na radnicích má podle dřívějších informací také kolem 2000 dětí. Jejich rodiče to dělají například kvůli tomu, aby získali místo ve školce nebo škole.

Naposledy začal platit nový zákon týkající se evidence obyvatel loni. Dostalo se do něj ustanovení, díky němuž se může použít fikce doručení. Znamená to, že je nějaké psaní považováno za doručené, přestože si je, například i na adrese obecního úřadu, nikdo nevyzvedl.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …