Tsipras chce jít na kompromis, jen když věřitelé Řecku sníží dluh

13.06.2015 18:25

Řecký premiér Alexis Tsipras je ochoten uzavřít s mezinárodními věřiteli "obtížný kompromis", ale jen v případě, že Řecku zmírní jeho zadluženost na "udržitelnou" úroveň. Tsipras to podle agentury Reuters řekl v noci na dnešek svému vyjednávacímu týmu před jeho odletem do Bruselu.

Tsipras chce jít na kompromis, jen když věřitelé Řecku sníží dluh
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Tam mají dnes zástupci řecké vlády obnovit jednání s věřiteli a předložit jim své protinávrhy pro dohodu o uvolnění zbylých peněz z dobíhajícího záchranného programu. Bez nich by Řecku mohla už na konci měsíce hrozit platební neschopnost.

Tsipras prohlásil, že bez zmírnění vysokého řeckého dluhu řekne "ne" jakékoli dohodě, která by jeho zemi "izolovala od Evropy" a upírala například Řekům právo na kolektivní vyjednávání, jak zní jeden z požadavků věřitelů. Atény doufají v dohodu do zasedání ministrů financí eurozóny 18. června, protože na konci měsíce musí uhradit Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) 1,6 miliardy eur (asi 44 miliard Kč) a bez nových peněz od věřitelů na to zřejmě nebudou mít.

Napětí mezi Řeckem a věřiteli prudce vzrostlo

Řecko se stále brání zásadním požadavkům věřitelů. Ti chtějí po Aténách snížit náklady na důchodový systém, které jsou v poměru k velikosti ekonomiky nejvyšší v Evropě, nebo podstatně zvýšit DPH na většinu zboží a služeb. Věřitelé se naopak odmítají zabývat další restrukturalizací řeckých dluhů a zejména nepřípustná je taková alternativa pro Německo, které nese největší zátěž pětiletého udržování Řecka nad vodou.

"Pokud dosáhneme udržitelného řešení, pak, bez ohledu na to, jak obtížný takový kompromis bude, se s tím smíříme, protože jediným naším kritériem je vymanit se z krize a záchranných programů," řekl Tsipras své delegaci. Slova "udržitelné řešení" odkazují podle Reuters na odepsání značné části řeckého dluhu, který krajně levicová vláda předkládá věřitelům od svého lednového převzetí moci.

Napětí mezi Řeckem a věřiteli prudce vzrostlo poté, co delegace MMF ve čtvrtek kvůli neshodám opustila jednání s řeckými představiteli v Bruselu. Nejvyšší evropští činitelé ale v pátek vyzvali k pokračování v rozhovorech.

Eurozóna v únoru schválila prodloužení záchranného programu pro Řecko do konce června. Výplatu zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…