Tsipras opět zklamal věřitele. Řecko jejich požadavky nemíní splnit

03.01.2016 14:29

Řecko nevyhoví "nerozumným požadavkům" svých věřitelů v otázce důchodů. Řekl to dnes řecký premiér Alexis Tsipras. K připravovaným jednáním o důchodovém systému v zemi ale podle agentury AFP připustil, že systém je na pokraji zhroucení a musí se reformovat.

Tsipras opět zklamal věřitele. Řecko jejich požadavky nemíní splnit
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

"Věřitelé musí vědět, že dohodu (s nimi) budeme plně respektovat, ale že to neznamená, že přistoupíme na nerozumné a nespravedlivé požadavky. Nezavázali jsme se najít peníze jen pomocí škrtů v důchodech. Naopak, dohoda počítá s možností ekvivalentních opatření, která jsme již začali zavádět," řekl premiér v rozhovoru, který dnes zveřejnil deník Real News.

Tsiprasova levicová vláda loni v červenci odstoupila od předvolebních slibů o zastavení úsporných politik a přistoupila na dohodu s evropskými věřiteli, která počítá s další pomocí Řecku ve výši až 86 miliard eur v příštích třech letech výměnou za nové reformy. Učinila tak pod hrozbou, že Řecko by mohlo být nuceno opustit eurozónu. Vláda již prosadila v parlamentu některé neoblíbené reformy, čímž přišla o některé politické spojence.

Tsipras slibuje obyvatelům, že v letošním roce dojde v Řecku po šesti letech krize opět k ekonomickému růstu, snížení zadluženosti, ukončení kontrol peněz a oživení zahraničního obchodu. Jeho optimismus však jeho spoluobčané podle nejnovějších průzkumů nesdílejí. Podle 55 procent respondentů se situace v zemi letos naopak zhorší, 61 procent obyvatel očekává, že se vrátí hrozba odstoupení Řecka od eura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…