Tu máš, Zemane. Od Ukrajinců

21.12.2015 13:08

Dnes byl v Kyjevě představen český investigativní dokumentární snímek, jehož cílem je osvětlit fungování ruské propagandy v Evropě. Čeští přátelé Kremlu je dokument novinářky Olgy Malchevské a první promítání proběhne 8. ledna 2016. Informuje Ukraine Today.

Tu máš, Zemane. Od Ukrajinců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Anketa

Pohoršuje vás reklama pivovaru Bernard s motivem ,,černé dvanáctky"?

3%
hlasovalo: 4734 lidí

V Kyjevě byl dnes představen investigativní dokumentární film Olgy Malchevské, Čeští přátelé Kremlu, který se zabývá ruskou propagandou nejen v České republice a soustředí se také na osobnost Miloše Zemana.

Zeman je často kritizován za svůj vstřícný přístup vůči ruskému prezidentu Putinovi a „vůči kremelské agresi na Ukrajině“.

Podle Ondřeje Soukupa, který je hlavním průvodcem celým filmem, se Zeman velmi pravděpodobně ve svému přístupu nezmění. „Co se Zemana týká, v budoucnosti bude v podstatě pokračovat tak, jak se choval doposud, bez ohledu na cokoliv,“ řekl Soukup.

Cílem filmu je poukázat na ruskou propagandu v Evropě a nejen na tu v České rpeublice. „Odborníci tvrdí, že zatímco Rusko pod prezidentem Putinem se již nějaký čas pokouší podkopat jednotu Evropské unie, tak až v poslední době je tato propaganda vnímána jako hrozba.“

„Putin a Rusko jsou konzistentní. Putin stále mluví o multipolárním světě. Podle něj by mělo dojít ke změnám, jež povedou k vytvoření multipolárního světa. Mělo by existovat několik sfér vlivu. Samozřejmě že Rusko by mělo být jedním z těchto center,“ řekl ukrajinský diplomat Bohdan Jaremenko.

Dokument Čeští přátelé Kremlu bude k vidění na webu Ukraine Today 8. ledna 2016.

V rozhovoru pro Ukraine Today zpovídali i autorku filmu Olgu Malchevskou. Podle ní se v České republice jedná o komplexní spletenec problémů a ne jen jednoduchou propagandu.

„Samozřejmě že Miloš Zeman je celkem bystrá osobnost, není jen hračkou. Věřím, že jeho silná osobnost ho nutí k tomu, aby tohle všechno dělal. Chce mít pozornost lidu a chce, aby ho lid miloval, a tak hledá slabé body ve společnosti a skrze ně s ní manipuluje,“ řekla Malchevská. Ruský vliv není přímý, spíše nenápadný, skrze několik různých osobností na různých místech ve společenské hierarchii.

V České republice se nejedná o přímou korupci, spíše o velmi komplexní a propletenou záležitost mnoha problémů v jednom. Putinova propaganda podle ní spočívá v tom, že ukazuje na slabiny EU a dokazuje, že on to zvládne lépe.

Malchevská mluvila také o Zemanově nástupu k moci. „V České republice je její východní část, jež je velmi podobná východní Ukrajině, Donbasu, a to je jeden z těch krajů, který dal mnoho hlasů Miloši Zemanovi,“ řekla novinářka a dodala: „A my se snažíme pochopit mentalitu těch lidí. Neřeknu, že jsou líní, protože to není slušné a samozřejmě respektuji všechny lidi všude, ale tito lidé přemýšlí dost podobně jako ti na východní Ukrajině; a ti také chtějí věřit v silného vůdce, který vyřeší jejich problémy, místo toho, aby je vyřešili sami. To není jen můj názor, jen tlumočím názor těch českých odborníků, kteří vystupují v mém dokumentu.“

„Ruská propaganda v České republice vytvořila zvláštní nástroj. Oni pochopili, že Češi nebudou chtít číst rusky psaná média a udělali to, že vytvořili webové stránky v českém a slovenském jazyce,“ řekla Malchevská a dodala, že existuje 42 webů, jež překládají ruský úhel pohledu na věc, včetně webu Sputnik.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…