Tu máte peníze a jeďte pryč, říkají ve vyspělé evropské zemi uprchlíkům. A ještě padl návrh, nad kterým se leckdo vyděsí

18.08.2015 11:20

Finové začali v červenci nabízet neúspěšným žadatelům o azyl peníze, pokud se rozhodnou dobrovolně vrátit do svých mateřských zemí. Výše finančního obnosu bude záviset na tom, do jaké míry je jejich země ekonomicky vyspělá. V rámci debaty o přistěhovalcích ve Finsku také padl návrh na jejich očipování, aby se tak zabránilo zneužívání sociálních dávek v zahraničí.

Tu máte peníze a jeďte pryč, říkají ve vyspělé evropské zemi uprchlíkům. A ještě padl návrh, nad kterým se leckdo vyděsí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Jak uvádí finský internetový server yle.fi, odmítnutý žadatel o azyl bude moci zažádat o grant, jenž mu usnadní návrat zpět domů. Tyto granty budou moci být uděleny ve formě peněz i zboží, případně obojího dohromady. Část peněz bude vyplacena před odjezdem z Finska a zbytek po návratu do mateřské země. Finální částka se bude odvíjet od toho, z jak rozvinuté země uprchlík do Finska přicestoval. Může jít řádově o sto, ale i tisíc eur. Například uprchlíci z tzv. skupiny A, která zahrnuje Afghánistán, Irák nebo Somálsko, obdrží v rámci repatriačního procesu okolo 1000 eur.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Výše finančního grantu může ještě narůst, pokud se stal žadatel o azyl v minulosti obětí obchodování s lidmi. Vedle samotných peněz finská vláda podle serveru yle.fi zajistí vracejícím se uprchlíkům letenky, cestovní doklady a další výdaje. V současné době je repatriace organizována Mezinárodní organizací pro migraci (IOM), ale v plánu je vypsání tendru do konce letošního roku. V minulosti se o náklady na repatriaci ve Finsku dělily Evropský návratový fond s IOM. V budoucnu by vše měla hradit pouze samotná finská vláda.

Hlavním účelem nového nařízení je podle finských úřadů urychlit repatriaci lidí, kteří vytvářejí ekonomickou zátěž či není možné je ze země dostat donucovacími prostředky. Policie sice má ze zákona právo neúspěšného žadatele umístit do letadla, v obecné rovině to však není optimální řešení. „Některé země neakceptují návrat lidí, kteří zpět nepřicestovali dobrovolně. Například Irák přijme své občany jedině tehdy, pokud o to sami požádali,“ cituje yle.fi vysokého úředníka z finského ministerstva vnitra Jormu Kantolu.

Podle webové stránky, která sleduje dobrovolné repatriace neúspěšných žadatelů o azyl z Finska, touto cestou od roku 2014 odešlo 318 lidí. Nejvíce z nich tvořili Iráčané, Rusové a Ukrajinci. Podáno bylo na úřadě dalších 410 žádostí. Že je přistěhovalecká otázka ve Finsku žhavým tématem, dokazuje také zpráva publikovaná v britském deníku The Independent. Podle jejího znění požaduje předseda nacionalistické strany Praví Finové ve městě Rauma Pasi Mäenranta, aby byli žadatelé o sociální dávky z řad přistěhovalců očipováni. Docílilo by se tím prý toho, že by přestali štědré finanční dávky využívat k opulentnímu zahálčivému způsobu života.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„Nevíme vůbec, za jakých okolností ti lidé odcházejí do zahraničí. Je docela dobře možné, že peníze finských daňových poplatníků jsou zneužívány uprchlíky v jejich mateřských zemích. Doufám, že se to brzy změní,“ napsal Mäenranta o víkendu na svém facebookovém profilu. Navrhuje také, že pokud se uprchlíci čipu zbaví, přijdou automaticky o veškeré sociální dávky. Mäenranta je radním ve městě Rauma, ale není poslancem. Členem strany Praví Finové je od roku 2006. Jak uvádí The Independent, debata o sociálních dávkách pro uprchlíky se rozproudila poté, co finská média zveřejnila informace, podle kterých je jejich příjemci využívají na podporu Islámského státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…