Tuhne mi krev v žilách, ale zdroje jsou omezené. V Partii měli kandidáti radit postižené ženě

06.10.2013 13:21

Do poněkud nezvyklé role se dostali dva politici, kteří kandidují v předčasných volbách, během politické diskuse na televizi Prima. Dramaturgie pořadu je totiž přiměla radit matce ženy, která po nehodě ztratila soběstačnost.

Tuhne mi krev v žilách, ale zdroje jsou omezené. V Partii měli kandidáti radit postižené ženě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása

Ve druhé části debaty se Václav Krása za KDU-ČSL a Radek Augustin za SPOZ shodli na tom,  že českou politiku je nutno zbavit zbytečných nánosů ideologie. Neshodli se ale na hodnocení práce prezidenta Miloše Zemana.

V úvodu pořadu byl představen smutný příběh mladé ženy, která po nehodě ztratila nejen schopnost se samostatně pohybovat, ale i mluvit a psát. I když veškeré rozumové funkce jí zůstaly zachovány, komunikace s ní je možná jen tím, že se jí odezírá ze rtů. Navíc potřebuje k životu umělou plicní ventilaci. Na to, aby jí byla ze zdravotního pojištění pořízena, se ale musí čekat několik měsíců až několik let. Lidé si v podobných případech proto plicní ventilaci raději sami koupí, než aby na ni i několik let čekali.

V pořadu zaznělo, že pobyt postižené dcery Marcely Kohoutkové v  nemocnici stojí měsíčně desetitisíce korun, její pobyt doma by stál 15 tisíc korun měsíčně.

V pořadu se řešilo, jak v tomto konkrétním případě rodině postižené ženy pomoci. Radek Augustin (SPOZ), šéf úřadu vlády, přiznal, že při takovýchto jímavých příbězích člověku tuhne krev v žilách. Nicméně „zdroje jsou omezené“.

Václav Krása (nezávislý, za KDU-ČSL), předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, přidal matce postižené několik praktických rad.  Prohlásil, že je chybou, že systém nedokáže adekvátně reagovat na konkrétní situaci člověka. Řešením by mělo být to, co funguje například v Rakousku, tedy povinné pojištění pro dlouhodobou péči. „Protože každý člověk ve svém životě, pokud neumře příliš mlád, potřebuje ve stáří dlouhodobou péči. Není možné, aby někdo čekal rok na ventilátor. A aby čekal osm, deset měsíců na příspěvek na péči,“ uvedl. V této souvislosti také podotknul, že tristní situace v této oblasti je zaviněna tím, že „jeden rezort nesleduje, co dělá druhý. Měly by se ty věci více provázat,“ doporučil.

Ve druhé části pořadu se mluvilo o politických tématech. Například o tom, kdy vedou zmínění kandidáti volební kampaň. Augustin tvrdil, že peníze daňových poplatníků nezneužívá. Kampaň vede prý jen  o víkendech nebo si na ni bere dovolenou. Záreveň ale řekl, že nejlepší kampaň vede poctivou prací jako šéf úřadu vlády.

 Krása vyjádřil přesvědčení, že letošní kampaň i nadále bude málo agresivní, tak jak zatím je. Za důležité považuje schopnost vést věcnou diskusi a nalézat věcná řešení.

Augustin vytkl Krásovi, že se snaží něco měnit, když k tomu měl dost času. Celých dvacet let, po které už ve vrcholné politice působí.

Prezident není nadstranický

Krása na to reagoval tím, že se mu povedl boj za zrušení sKaret, přestože jej prý lidé varovali, že by mohl při tomto boji narazit.

Augustin se posléze přiznal, že obdivuje názory současného prezidenta. Jeho stávající kroky hodnotit ale odmítl s tím, že jako jeho přítel mu svůj názor řekne mezi čtyřma očima, ale ne přes média.

Krása naopak Zemanovi vytknul, že současná práce prezidenta neodpovídá tradici českého prezidentování. „Velmi se podílí na kampani ve prospěch SPOZ, prezident by měl být nadstranický,“ uvedl Krása.

Krásovi nejvíce vadila snaha Nečasova kabinetu privatizovat nemocnice

Ten také vytknul Nečasově vládě přílišnou ideologičnost. Nejvíc mu vadilo to, že chtěla privatizovat zdravotnictví,aby všechny nemocnice byly privátní. „Ukazuje se i ve světě, že nemocnice mají být veřejný statek. Své místo mají i soukromé. Amerika má nejvíce výdajů na zdravotnictví, protože má od zbytku světa odlišný model. Ale i USA nyní model zdravotnictví mění,“ upozornil.

Podle Augustina by měla na určitých věcech minimální shoda. „ Ať už to jsou církevní restituce, penzijní reforma, obrana,“ řekl s tím, že SPOZ se v prvním volebním období nebude tlačit do vlády.

Nynější šéf úřadu vlády je přesvědčen, že v čele ministerstev by měli stát odborníci. Což prý nynější vláda splňuje. „Na rozdíl od předchozí vlády se nemusí se svými rezorty seznamovat,“ ocenil. 

Krása uvedl, že takových odborníků má KDU-ČSL, jako strana s velkou členskou základnou, dostatek. Lidovci by podle něj nešli do vlády, která by byla alespoň vzdáleně závislá na hlasech KSČM. Lidovci jsou také pro prvky přímé demokracie, jako SPOZ. „Nebudeme se bránit referendu. Máme v programu registrační pokladny, omezení lichvy, že úroky z půjček mohou být jen do určité výše, podporu drobných dílen, fabrik, jako je to v Německu,“ uvedl Krása.

Augustin mimo jiné z programu SPOZ vyzvedl přijetí zákona o majetkových přiznáních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…