Tuhý bude mít co vysvětlovat, varují státní zástupci. Kolem policejní reformy začíná být pěkně horko, zde to máte vše

10.06.2016 10:43

Situace se vyostřuje. Šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta oznámil dnes ráno svou rezignaci. Důvodem je chystaná reorganizace v Policii ČR. Policejní prezident Tomáš Tuhý totiž v minulých dnech oznámil plánované sloučení elitních útvarů, které rozbouřilo politickou scénu.

Tuhý bude mít co vysvětlovat, varují státní zástupci. Kolem policejní reformy začíná být pěkně horko, zde to máte vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Kvůli reorganizaci policie jsou ve střehu také žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Začali prošetřovat, zda za chystaným plánem není tři roky stará myšlenka na odstranění ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. Tuto informaci přinesyl servery Novinky.cz a Aktuálně.cz. Důvodem plánů na odstranění Roberta Šlachty má být prý i údajně snaha dosáhnout na informace ze živých kauz.

„Budeme samozřejmě žádat o podání vysvětlení jak policejního prezidenta Tomáše Tuhého, tak jeho náměstka Zdeňka Laubeho,“ řekl olomoucký vrchní žalobce Pavel Komár serveru Novinky.cz.

Nad avizovanou reorganizací, kdy se mají sloučit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality pod Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, kroutí hlavou i Unie státních zástupců. Podle nich by takováto zásadní změna měla být učiněna až po pečlivé analýze. 

Šlachta ve své funkci skončí k 30. červnu, o den později mají být totiž právě spuštěny změny uvnitř policejního sboru.

„Reorganizace je důvod mého odchodu,“ řekl dnes novinářům Šlachta s tím, že rozhodně odejít nechtěl. I přestože politici nad reorganizací ještě diskutují, podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého již jiná možnost než reorganizace není. Šlachta ve své rezignační řeči také uvedl, že jako řadový občan nemá důvěru ve vedení policie. 

Reorganizaci ještě musí schválit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten svůj podpis podmínil výsledkem analýzy, která má ukázat, zda změny nezasáhnou do živých kauz. To prý analýza prokázala. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. 

Analýzu však následně zpochybnil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Analýza reformy policie má plných pět stran. Kluci to asi psali celou noc. A vyšla tak, jak to nikdo nečekal: neohrozí živé kauzy,“ rýpl si Babiš na Twitteru.

Spor v koalici

Kvůli reorganizaci se tak rozhořel spor ve vládní koalici. Hnutí ANO totiž vyvolalo dohodovací řízení v koalici, což je poslední fáze před případným vypovězením koaliční spory. Politici upozorňují na účelovost, neboť celá událost byla otevřena právě v tištěných médiích, které patří mezi majetek ministra financí a předsedy hnutí ANO Babiše. 

Chování hnutí ANO dnes zkritizoval premiér Bohuslav Sobotka. "Podmínkou efektivního boje proti zločinu a korupci je funkční právní stát, v němž jsou respektovány zákony, kompetence a nezávislost policie i státního zastupitelství. Policii má řídit policejní prezident, státní zastupitelství nejvyšší státní zástupce. Obě tyto složky výkonné moci musí spolupracovat v zájmu boje proti kriminalitě, v zájmu dobrého fungování státu. Reorganizace policie je odborná záležitost, která je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Odmítám snahy ANO politizovat a destabilizovat práci policie a zcela nepřijatelně zasahovat politicky do jejich vnitřních záležitostí. Chování ANO je v rozporu s respektováním principu nezávislosti policie, zákonnosti a demokratické dělby moci," uvedl premiér. 

Podle Babiše však ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) svými rozhodnutími záměrně destabilizuje policii před podzimními krajskými volbami. "Pan Chovanec dělá jeden kiks za druhým. Proč dal analýzu dřív novinářům než členům vlády? Je to jen další důkaz jeho účelové hry. Podle mě záměrně destabilizuje českou policii před krajskými volbami," napsal ČTK Babiš.

Chovanec však dnes mimo jiné také uvedl, že jej policejní prezident Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube informovali o telefonátech z olomouckého státního zastupitelství. "Předmětem těchto telefonátů byly nepříliš konkretizované náznaky ohledně reorganizace celorepublikových útvarů a možné kriminalizace zodpovědných osob. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodovaní obou generálů ve věci připravované reorganizace," uvedl Chovanec. Žalobci toto vyjádření odmítají.

K celé události se dnes vyjádřil i lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. Podle něj je vyhrocená situace ze strany hnutí ANO záminkou ke zdůvodnění případného odchodu z koalice. Sám Bělobrádek chce vyzvat Roberta Šlachtu, aby svou rezignaci zvážil. Dle jeho názoru je třeba řešit situaci racionálně a nepodléhat hysterii a emocím."Nemůžeme si dovolit, aby došlo k velkému otřesu, který na dlouhou dobu ochromí práci protikorupční policie," řekl.

Názor prezidenta

A nově se do sporu vložil také prezident Miloš Zeman. Ten chce podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka hovořit s aktéry sporu o reorganizaci policie. Termín ani jména osob, se kterými se plánuje setkat, zatím uvedeny nebyly. Prezident je totiž v současné době na státní návštěvě Makedonie, dnes odpoledne se vrací do Prahy. Při setkání s novináři v Makedonii však řekl, že se nehodlá vměšovat do hádek mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiérem Babišem, které se kolem celé reorganizace rozhořely. 

Zeman si však nemyslí, že by sněmovní volby byly tak vzdálené, že by byly nutné předčasné volby, které by mohly nastat odchodem některé strany z koalice. Podle jeho názoru má každý právo rezignovat, je však nutné znát příčinu takového činu. "Nyní požádal o setkání pan ministr Chovanec. Já se rád seznámím, budou-li si to přát, se stanovisky všech zúčastněných stran, a teprve potom vyjádřím svůj vlastní názor," řekl Zeman s tím, že s policejním prezidentem Tuhým se již setkal před svým odletem do Makedonie.

Jiný názor vyjádřila Unie obhájců ČR zahrnující 102 advokátů. Podle ní z reorganizace udělali politický problém nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Jde totiž prý jen o organizační změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…