Tunelovat, to umíte. Andrej Babiš ostře reagoval na Kalouskovo prohlášení

01.04.2014 13:05

Opoziční strana TOP 09 odmítla prostřednictvím Miroslava Kalouska a poslance Františka Laudáta nápad ministra financí Andreje Babiše (ANO), že by energetická společnost ČEZ mohla v rámci dividendy vyplatit celý zisk. Obávají se ohrožení stability firmy. Takový krok by prý mohl být hazardem s energetickou bezpečností. Babiš však v reakci pro ParlamentníListy.cz označil tato slova za hloupost s tím, že Kalousek rozumí, jak tunelovat státní peníze, ale nerozumí bilanci firem.

Tunelovat, to umíte. Andrej Babiš ostře reagoval na Kalouskovo prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Anketa

Kterého z nominovaných moderátorů máte nejraději? Všichni soutěží v anketě TýTý 2013.

hlasovalo: 3534 lidí

„Soukromé finanční zájmy nesmí mít přednost před energetickou bezpečností státu,“ domnívá se TOP 09 a naléhavě žádá předsedu vlády, aby na vládní úrovni podrobil důkladné analýze dopady možných změn dividendové politiky ČEZ, a. s. na stabilitu této akciové společnosti, její rating a energetickou bezpečnost státu.

Ohrožení stability

„Výplata celého zisku ve formě dividendy jistě potěší minoritní akcionáře, neboť získají o pět miliard více, než mohli doufat,“ uvedl Miroslav Kalousek s Františkem Laudátem.

Podle nich stát jako majoritní vlastník odpovědný za energetickou bezpečnost však v takovém případě ponechá svůj strategický podnik bez vlastních investičních prostředků na rozvoj a udržení konkurenceschopnosti. „Tímto krokem navíc ČEZ přinutí zvýšit své zadlužení na vynucené ekologické investice a ohrozí tak jeho stabilitu i kredit na finančních trzích,“ dodávají.

Prohlášení TOP 09 ZDE.

Hazard s energetickou bezpečností

TOP 09 je proto přesvědčena, že takový krok je hazardem s energetickou bezpečností státu, je v rozporu s politikou řádného hospodáře a je motivován soukromým, nikoli veřejným zájmem.

Babiš: Kalousek rozumí tunelování státních peněz

Ministr financí si však tuto kritiku nenechal líbit. „Je to hloupost, zadlužení ČEZu je nejmenší ze všech evropských energetických firem. Pan Kalousek rozumí, jak tunelovat státní peníze, ale nerozumí bilanci firem,“ napsal v SMS zprávě ParlamentnímListům.cz Andrej Babiš.

Není to aprílový žert? 

„Není to od nich jen nějaký aprílový vtip? Pánové Kalousek a Laudát by se možná mohli podívat na současné ceny elektřiny a její trend, dosavadní investiční politiku ČEZ a také odhady potenciálu úspor ve spotřebě energie. Doporučoval bych také trochu šetřit se slovy. Když mluví tito pánové o „hazardu", je známa úroveň podpory, které se mu dostávalo za pana Kalouska na MF ČR, a mohli by své svědomí ve vztahu k tomu, jak si Česko vede, začít tam,“ dodal k prohlášení Kalouska s Laudátem pro ParlamentníListy.cz poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška.

Hazardem by bylo Kalouskovi s Laudátem naslouchat

Podle něj by bylo hazardem pro Českou republiku radám pánů Kalouska a Laudáta naslouchat. „Smysluplná politika dost těžko může vycházet z pocitu odstavení a ukřivděnosti, i když terapeutickou hodnotu bych nepodceňoval, mohou si takovými výstupy subjektivně ulevit,“ řekl dále poslanec.

Poté, co ministr financí oznámil svůj úmysl, začaly akcie ČEZu na pražské burze prudce stoupat.  Babiš chce, aby polostátní ČEZ vyplatil akcionářům celý loňský zisk, který byl nejhorší za posledních pět let a činil 35, 2 miliard korun. Stát by tak získal zhruba 25 miliard, což je o deset miliard víc než loni. Místo 40 korun by firma vyplácela dividendu 65 korun, tedy nejvíc v historii.

Ke schválení dividendové politiky je podle obchodního zákoníku potřeba souhlas většiny akcionářů přítomných na valné hromadě. Hovoří se i o tom, že ministr financí chce odvolat šéfa ČEZu Daniela Beneše. K tomu ale potřebuje souhlas premiéra. Letos ČEZ počítá s dalším poklesem kvůli zlevnění elektřiny. Firmě také hrozí, že přijde o licenci obchodníka na bulharském trhu.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …