Turci dál postupují Sýrií: Hlášeny desítky mrtvých

28.08.2016 15:00

Turecké vládní síly dnes ráno bombardovaly severní oblasti Sýrie. Při dvou útocích zahynulo nejméně 35 civilistů, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu síť informátorů. Turecká armáda později informovala o 25 zabitých kurdských radikálech.

Turci dál postupují Sýrií: Hlášeny desítky mrtvých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo, ilustrační foto

Turecké bezpečnostní složky dnes usmrtily nejméně sedm radikálů napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Dnešní nálety a dělostřeleckou palbu potvrdily i turecké bezpečnostní zdroje, které citovala agentura Reuters. Terčem úderů byly pozice kurdských milic. Oblasti, kde turecké síly provedly nálety, mají pod kontrolou milice napojené na Kurdy podporovanou koalici Demokratické síly Sýrie (SDF). Ta má mimo jiné podporu i Spojených států. Dalších 70 lidí bylo při náletech a přestřelkách u dvou syrských vesnic zraněno.

Podle armády byli kurdští radikálové zabiti v oblasti kolem města Džarábulus, které leží na hranici s Tureckem. Jak armáda dodala, dělá vše pro to, aby se vyhnula civilním obětem. Turecká ofenziva v syrském pohraničí trvá už pátý den. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že vládní síly se zaměřují na bojovníky samozvaného Islámského státu (IS) i na kurdské milice YPG. Turci se obávají postupu Kurdů, kteří v posledních týdnech zaznamenali úspěch v boji proti radikálům z IS.

Čtyři rakety dopadly v noci na dnešek na civilní letiště

Turecké síly se snaží, aby se kurdské milice stáhly východně od řeky Eufrat. Ankara si nepřeje, aby Kurdové zabrali území, která se uvolní po islamistech.

Čtyři rakety dopadly v noci na dnešek na civilní letiště ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní média, podle nichž se pasažéry podařilo evakuovat. Žádní zranění ani mrtví nejsou hlášeni. Úřady atentát připisují kurdským radikálům.

Rakety mířily na policejní kontrolní stanoviště u VIP salonku terminálu, uvedla tisková agentura Anadolu. Místní guvernér Huseyin Aksoy řekl, že letecký provoz nijak vážně narušen nebyl. Cestující byli odvedeni do bezpečí a lety byly po krátké přestávce obnoveny. Útok pouze poškodil okna u vchodu do VIP salonku.

Turecké bezpečnostní složky zahájily pátrání po pachatelích. Podle úřadů za útokem stojí povstalci napojení na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK).

Při jiném dnešním útoku utrpělo zranění pět civilních strážců vesnice v jihovýchodní provincii Siirt. Jejich automobil najel na podomácku vyrobené výbušné zařízení umístěné na silnici. Turecká média explozi opět připisují radikálům z PKK.

Turecké úřady označují kurdské povstalce za teroristy a podnikají proti nim výpady

Kurdští separatisté bojující za autonomní Kurdistán v posledních týdnech zvýšili četnost a intenzitu svých útoků zejména na představitele tureckých bezpečnostních složek. Páteční exploze bomby poblíž policejní stanice ve městě Cizre na jihovýchodě země zabila 11 lidí a dalších 78 zranila.

Turecké úřady označují kurdské povstalce za teroristy a podnikají proti nim výpady.

Turecké bezpečnostní složky dnes usmrtily nejméně sedm radikálů napojených na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Vojáci se s Kurdy střetli na jihovýchodě Turecka poblíž hranice s Irákem, oznámila turecká média.

Soukromá tisková agentura Dogan uvedla, že radikálové zahájili palbu na vojáky, kteří ji opětovali. Dva příslušníci armády utrpěli zranění.

Povstalci z PKK útočí zejména na policejní a vojenské cíle. Po loňském krachu mírových jednání s vládou opět se zbraní v ruce bojují za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku. Během armádní ofenzivy proti Kurdům už zahynulo několik tisíc kurdských bojovníků a stovky civilistů a vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…