Turci přestřelili, ale potřebujeme je k zastavení uprchlické tsunami, míní Vondra

24.11.2015 22:35

Turecko sestřelilo ruský bombardér, který překročil tureckou hranici a údajně nereagoval na výzvy k návratu nad Sýrii. Ruský prezident Vladimir Putin hovoří o dýce vražené do ruských zad v boji proti islamistům. Politický geograf Martin Riegl konstatoval, že Rusko již delší čas provokuje a teď na to doplatilo. Exministr obrany Alexandr Vondra se ale domnívá, že Turecko sáhlo k příliš ostré reakci. Tuto zemi ale potřebujeme k zastavení uprchlické tsunami.

Turci přestřelili, ale potřebujeme je k zastavení uprchlické tsunami, míní Vondra
Foto: CEVRO Institut
Popisek: RNDr. Alexandr Vondra, ředitel Centra transatlantických vztahů VŠ CEVRO Institut

V úterních Událostech, komentářích v České televizi o rusko-tureckém incidentu debatovali turkolog a bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně, politický geograf Martin Riegl. Komentář přidali i politici – exministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra (ODS) a člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Antonín Seďa (ČSSD).

Turecko a ropa z Islámského státu

„Ruská federace se ke svým sousedům chová poměrně agresivně a ukazuje, že porušení vzdušného prostoru souseda vnímá jako běžnou věc,“ poznamenal Riegl. Laně doplnil, že vzdušný prostor Turecka pravděpodobně narušen byl a země si to nechce nechat líbit. „Turecko se cítí natolik silné, že si nechce nechat líbit něco takového, co se stalo s Ruskem,“ uvedl turkolog.

Politický geograf ale tento konflikt omezil na střet mezi Ruskem a Tureckem, nejde prý o střet s NATO, byť je Turecko jeho součástí. Tento konflikt vzešel z toho, že různé země prosazují v rozvrácené Sýrii různé zájmy.  Riegel konstatoval, že Rusku nejde primárně o porážku Islámského státu, ale o udržení u moci syrského diktátora Bašara Asada. Turecko může naproti tomu působit jako tranzitní země pro ropu vyváženou radikály z Islámského státu, ale to neznamená, že by Turecko jednoznačně podporovalo radikály. Laně připomněl, že nedávno došlo i v Turecku k teroristickému útoku, kterému podlehla takřka stovka lidí a Ankara tvrdí, že za tímto útokem stojí Islámský stát.

Dalšími hosty pořadu byli politici Alexandr Vondra (ODS) a Antonín Seďa (ČSSD). Ten poznamenal, že dnešní incident zkomplikuje možnou dohodu mezinárodní sil na porážce Islámského státu. Z obou stran už zazněly emotivní výroky. Ty je teď podle Sedi třeba nechat stranou, vrátit se k jednacímu stolu a incident řešit. 

Vondra doplnil, že Rusko Turecko provokovalo. "Z druhé strany myslím, že Turci reagovali příliš zbrkle a situaci příliš vyhrotilo. Doufám, že se podaří situaci zklidnit," vyjádřil přání Vondra.  Měli bychom si ale všimnout také toho, že se ruský letoun zřítil asi dvě stě kilometrů od nejbližších pozic Islámského státu.

Nakonec dodal, co je v bytostném zájmu EU. "Musíme omezit tsunami uprchlíků, která se valí do Evropy, a tady se Evropa bez Turecka neobejde," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…