Turci se s tím nepářou. Při jedné akci prý povraždili přes sto Kurdů

19.12.2015 21:28

Turecké bezpečnostní síly během čtyř dnů zabily na jihovýchodě země už více než 100 příslušníků zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Informovala o tom dnes agentura Anadolu. O život přišli od středy také dva turečtí vojáci. Premiér Ahmet Davutoglu dnes řekl, že nedovolí kurdským bojovníkům, aby ve městech na jihovýchodě Turecka „vytvářeli chaos“.

Turci se s tím nepářou. Při jedné akci prý povraždili přes sto Kurdů
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Turecká letadla startující ze základny ve městě Diyarbakir podle agentury Reuters v pátek rovněž bombardovala základny PKK v Iráku. V Diyarbakiru proti operaci vládních sil v pátek protestovalo několik tisíc lidí, které policie rozehnala vodními děly a slzným plynem. Masivní operace se podle stanice BBC účastní zhruba 10 000 vládních vojáků podporovaných těžkou technikou. Operace se soustředí na oblasti kolem měst Cizre a Silopi u hranice se Sýrií. V obou městech platí zákaz vycházení.

Dvouleté příměří mezi Ankarou a PKK se zhroutilo letos v červenci. Mírové rozhovory byly přerušeny a znovu byl oživen konflikt, který se dotkl převážně kurdského jihovýchodu země a při němž během tří desetiletí zahynulo na 40 000 lidí.

„Operace v regionu budou pokračovat, dokud nebude opět nastolen veřejný pořádek,“ uvedla dnes armáda v prohlášení. „Během našich operací je prioritou bezpečnost našich složek i civilistů žijících v oblasti,“ dodala.

PKK, kterou Turecko, Spojené státy i Evropská unie označují za teroristickou organizaci a která dříve působila především na venkově, se v posledních letech zaměřila na města na jihovýchodě. V nich stavěla barikády a hloubila příkopy s cílem zabránit vládním jednotkám v přístupu.

Strana kurdských pracujících od roku 1984 bojuje za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku. Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami znovu propukly letos v létě, když se Ankara zapojila do konfliktu v Sýrii a v Iráku. Kromě radikálních islamistů útočí i na tábory PKK. Ankara totiž považuje za spřízněné s PKK i kurdské milice YPG, které bojují v Sýrii a Iráku proti teroristům z organizace Islámský stát (IS) po boku západní koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…