Turecká letadla už v Iráku zabila skoro čtyři sta kurdských povstalců

09.08.2015 11:27

Při útocích tureckého letectva v severním Iráku zahynulo za poslední dny týdny asi 390 povstalců z Kurdské strany pracujících (PKK). Dnes o tom informovala turecká státní agentura Anatolia. Mezi oběťmi náletů jsou podle ní i čtyři vůdci PKK a zhruba tři desítky ženských bojovnic.

Turecká letadla už v Iráku zabila skoro čtyři sta kurdských povstalců
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Turecko zahájilo 24. července "boj proti terorismu", jehož cílem je jak PKK, tak bojovníci z radikálního hnutí Islámský stát. Agentura AFP ale v této souvislosti připomíná, že doposud převažovaly nálety proti základnám PKK na severu Iráku.

Kurdští povstalci pokračují v útocích na turecké bezpečnostní síly, za poslední dobu přišlo podle tureckých oficiálních zdrojů o život nejméně 20 jejích příslušníků.

Spolupředseda prokurdské Demokratické strany lidu (HDP) Selahattina Demirtaşe v sobotu vyzval povstalce z PKK a tureckou vládu, aby ukončili současnou vlnu násilností a začali jednat.

Kurdové bojují o svou autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj už si vyžádal asi 40.000 lidských životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…