Turecká miss napsala na síť básničku o prezidentovi. Teď jde natvrdo do vězení

01.06.2016 20:51

Bývalá turecká Miss se stala další obětí stále přísnějšího režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Poté, co na sociálních sítích sdílela básničku urážející prezidenta, byla odsouzena ke 14 měsícům vězení, čímž se přidala na již existující seznam nepohodlných osob, které čelí stejnému trestu. Informuje agentura Reuters.

Turecká miss napsala na síť básničku o prezidentovi. Teď jde natvrdo do vězení
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Sedmadvacetiletá modelka a miss Turecka Merve Buyuksaracová je další z tureckých občanů, kteří se svým veřejným vystupováním zprotivili tamnímu režimu. Poté co na sociální síti Instagram sdílela básničku kritickou vůči prezidentovi, na sebe trest nenechal dlouho čekat.

Modelka tak byla odsouzena ke 14 měsícům vězení za urážku veřejného činitele pod podmínkou, že během následujících pěti let svůj čin nezopakuje.

Celý text zde

„Urážka prezidenta je zločin v Turecku trestaný až čtyřletým odnětím svobody.“ Tento zákon se začal hojně využívat až od roku 2014, kdy nastoupil do prezidentské funkce Recep Tayyip Erdogan. V tu chvíli otevřeli státní zástupci na 1800 případů urážek jeho osoby, i proti novinářům, kreslířům a dospívajícím.

Turecko se však neomezuje jen na vlastní občany, jedním z obviněných z urážky prezidenta Erdogana je i německý komik, který na televizi ZDF pouštěl vulgární básničky a písničky, namířené vůči tureckému státníkovi.

Miss byla loni krátce zadržena, na základě sdílení básně jménem „Pánova báseň,“ která se týkala korupčního skandálu z roku 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…