Turecká zahraniční politika je plná hysterie. Už to zaznívá i přímo z Ankary

22.12.2015 16:39

Sloupkař a politický komentátor Semíh Ídíz zhodnotil v tureckých novinách Hürriyet Daily News současnou tureckou zahraniční politiku. Vládnoucí strana AKP pod premiérem Davutogluem by se podle něj měla nenechat ovládat emocemi, vychladnout a jednat rozumně.

Turecká zahraniční politika je plná hysterie. Už to zaznívá i přímo z Ankary
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Hned na úvod Ídíz zmiňuje dva nedávné incidenty, jejichž následky si Turecko ponese ještě dlouho. Prvním je sestřelení ruské stíhačky na syrských hranicích, druhým pak vyslání vojenských sil do Iráku. Obě tyto události totiž měly velmi negativní dopad na celou zem.

„Turecko tvrdí, že sestřelení ruského letadla bylo legitimní, jelikož letadlo narušilo turecký vzdušný prostor,“ píše Ídíz a dodává, že Turci údajně každého varovali, co se stane, když k tomu dojde. „Takto je to v souladu s právem, výsledek incidentu však ukázal, že mělo dojít k většímu zamyšlení se nad následky takové vojenské konfrontace s Ruskem a nad finální cenou, kterou Turecko zaplatí.“

„Druhým přešlapem vlády bylo vyslání 600 vojáků a 24 tanků do Bašiky, aniž by někdo informoval Bagdád. Turecko uvedlo, že všechno proběhlo na základě dohody s Irákem z roku 2014, a jednalo se tak o pouhou výměnu jednotek, které již na iráckém území prováděly výcvik bojovníků proti Islámskému státu,“ uvádí Ídíz.

Ídíz následně uvažuje nad tím, jak je vůbec možné, že Turci Irák nijak neinformovali. Následnou reakci však považuje za zcela pochopitelnou. Irák totiž celou situaci předal Radě bezpečnosti OSN – a Turci byli nuceni stáhnout kromě těch nově příchozích i všechny ostatní jednotky, které již v Iráku působily. Ankara přitom vinila Írán a Rusko z toho, že ovlivňují Irák.

Celý text zde

„Argument Ankary nás nicméně o to více přivádí k otázce, jak je možné, že nepředvídali, že takhle rychlé a překvapivé nasazení jednotek bude kontroverzní v již beztak citlivé situaci, která v regionu panuje,“ ptá se Ídíz. Na Turecko totiž tlačil i jeden z jeho hlavních spojenců, USA.

„Bez ohledu na to, jak to Ankara podá, jedná se pro Turecko o ztrátu prestiže,“ míní Ídíz a dodává, že má nyní mnohem horší možnosti, jak uplatňovat svoje regionální zájmy. Vládnoucí straně AKP se tak podařilo zahnat Turecko do kouta a podnikat kroky, které kvůli své „islamistické orientaci“ normálně nedělá.

Jedním z takových je snaha o zlepšení vztahů s Izraelem. „Zákonodárci AKP nyní musí vysvětlit, proč několik posledních let zachovávali tak negativní a nekompromisní přístup vůči Izraeli, když, jak to nyní vypadá, diplomatická cesta existovala vždy.“

„Tento vývoj také ukazuje, že AKP možná opožděně začíná chápat, že úspěšná zahraniční politika vyžaduje chladnokrevný kalkul a racionální postupy, namísto pálení mostů z ideologických důvodů,“ píše Ídíz a dodává, že Turecko díky těmto událostem vypadá jako slabá země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…