Turecké volby rozhodnuty, prezidentova strana by měla mít absolutní většinu. Kurdové protestují

01.11.2015 20:49

Turecká proislámská vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil a vedl nynější prezident Recep Tayyip Erdogan, získala po dnešních předčasných volbách v parlamentu absolutní většinu, bude tak moci opět vládnout sama. Oznámila to turecká státní agentura Anadolu po sečtení 96 procent hlasů.

Turecké volby rozhodnuty, prezidentova strana by měla mít absolutní většinu. Kurdové protestují
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Do parlamentu se těsně dostali i Kurdové, oproti červnovým volbám si ale pohoršili. Na jihovýchodě země v převážně kurdském Diyarbakiru demonstranti protestují proti výsledkům voleb. Bezpečnostní síly proti nim použily slzný plyn.

Turecké bezpečnostní síly v převážně kurdském Diyarbakiru na jihovýchodě země použily slzný plyn proti demonstrantům, kteří protestují proti výsledkům dnešních předčasných parlamentních voleb. Informovala o tom agentura Reuters. Hlasování jasně vyhrála vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která zřejmě bude mít v parlamentu absolutní většinu, zatímco prokurdsky orientovaná Demokratická strana lidu (HDP) několik procentních bodů ztratila, do zákonodárného sboru se zřejmě nakonec jen těsně dostane.

Několik desítek demonstrantů, z nichž někteří házeli kamením, zablokovalo ulici v blízkosti centra největšího města na jihovýchodě Turecka, které je zároveň metropolí provincie Diyarbakir. Do ulic je vyhnal výsledek voleb, ve kterých se HDP nebezpečně přiblížila k hranici deseti procent nutných pro vstup do parlamentu. V červnu přitom prokurdská strana získala 13 procent hlasů, do zákonodárného sboru tak pronikla poprvé. Zda se tam dostane i nyní, zůstává zatím otevřené.

Hlasování se především na jihovýchodě země konalo za přísných bezpečnostních podmínek. Do ulic byly vyslány obrněné policejní vozy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…