Turecko: Merkelová to prý má marné

24.05.2016 13:04

„Merkelová Turecko potřebuje. V současné době prostě neexistuje žádná alternativa dohody s Erdoganem. Turecký politik si to moc dobře uvědomuje a svoji nově nabitou moc si náležitě užívá,“ píše Deutsche Welle. Navíc se začaly šířit hlasy o tom, že se Erdogan pokouší využít své současné pozice k tomu, aby Turecko přeměnil z parlamentní demokracie na prezidentský stát.

Turecko: Merkelová to prý má marné
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Téměř každý den se objevuje nový příklad toho, jak Erdogan zneužívá svého postavení. Ať už je to zahájení trestního řízení proti německému satirikovi Janu Böhmermannovi, věznění tureckých novinářů, nebo zbavování imunity kurdských členů parlamentu jen proto, aby je mohl vzápětí uvěznit.

„Erdogan tohle všechno samozřejmě nedělá z toho důvodu, aby naštval Německo a další evropské státy, ale prostě jen kvůli tomu, že mu německá kancléřka Merkelová vinou své uprchlické politiky dala tu možnost,“ píše DW.

Aby si Merkelová alespoň částečně udobřila pobouřenou německou veřejnost, setkala se při své nedělní návštěvě Istanbulu i se zástupci občanské společnosti. Nesetkala se ovšem ani se zástupci kurdské menšiny, ani se stíhanými novináři. „Navíc, když byla v rámci několika rozhovorů otázaná na zhoršující se politickou situaci v Turecku, rychle se vrátila k tématu plnění dohody s Tureckem týkající se uprchlíků,“ uvádí DW.

Že se na turecké politické scéně opravdu dějí zajímavé věci, dokazuje i to, že v neděli Erdogan potvrdil jmenování Binaliho Yildirima, který je jeho blízký spojenec a spoluzakladatel vládnoucí strany Spravedlnosti a rozvoje, do pozice předsedy vlády. Tím současný prezident samozřejmě získá ještě více prostoru pro svoji vlastní politiku.

Jmenování nového předsedy vlády definitivně zničí možný odpor ve straně proti Erdoganově politice, zmínili tři straničtí politikové. Dále předpověděli, že bude nový kabinet, který má být dnes jmenován, sestávat pouze z loajalistů, uvádí se na serveru BDLive.

„Vstoupili jsme do období prezidentské vlády v Turecku, kdy bude Erdoganova politika přímo implementována,“ prohlásil jeden z tureckých úředníků. „Povede to k naprosté harmonii mezi Erdoganem a vládním kabinetem. Erdoganova rozhodnutí budou přijímána bez toho, aniž by je kdokoli upravoval,“ dodal politik, který si podle BDLive nepřál být jmenován.

Prezidentovi odpůrci z řad turecké opozice a západních spojenců se obávají rostoucí autokracie v Turecku. Státní zástupci od Erdoganova jmenování do funkce prezidenta v roce 2014 již zahájili 1800 trestních řízení proti lidem, kteří prezidenta urazili.

„Tím, že Evropská unie souhlasila hrát podle Erdoganových pravidel, se stala jeho vědomým zajatcem. Erdogan bude i nadále používat tři miliony uprchlíků, kteří se v současné době v Turecku nacházejí, jako figurky na šachovnici,“ uvádí server American Progress.

„Pokud by se Evropská unie přeci jen rozhodla postavit se Erdoganovým nelítostným praktikám, má pořád k dispozici velmi silné zbraně. Se zahraničním obchodem v hodnotě 128 miliard eur je Evropská unie nejvýznamnějším obchodním partnerem Turecka. V posledních pěti letech přišlo 75 procent zahraničních investic do Turecka ze zemí Evropské unie, navíc více než 6000 německých firem má v Turecku své pobočky. Této pozice by měla EU využít k tomu, aby Turecko přinutila uznávat demokratické principy,“ píše se na serveru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …