Turecko a bouřlivá debata k uprchlíkům u Jílkové. Expert si všiml pravdoláskařky, ale i toho, co na obrazovce nebylo příliš vidět

01.04.2016 9:04

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Který z europoslanců obhájil své stanovisko k dohodě Evropské unie s Tureckem lépe? Mediální analytik a bývalý ředitel Slovenské televize Radim Hreha „sestřelil“ ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz oba politiky: „Nešťastné, nevhodné argumenty,“ zhodnotil rétorické umění Jana Zahradila a Michaely Šojdrové, které předvedli ve čtvrtečním pořadu ČT Máte slovo. Lépe se podle Hrehy projevili hosté z publika. Debatu moderátorka Michaela Jílková vedla na téma: Vyřeší dohoda Evropské unie s Tureckem migrační krizi?

Turecko a bouřlivá debata k uprchlíkům u Jílkové. Expert si všiml pravdoláskařky, ale i toho, co na obrazovce nebylo příliš vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

„Dva evropští poslanci se celkem logicky snažili obhajovat smlouvu mezi Evropskou unií a Tureckem, ovšem nešťastnými a značně nevhodnými argumenty. Přitom se oba dlouhou dobu pohybují ve vysoké politice,“ vysvětlil Hreha pro ParlamentníListy.cz. Pozastavil se nad tím, že zcela jistě mají informace například o tom, jak byly dotace používány v případě České republiky, a teď se domnívají, že peníze, pokud budou účelově vázané, využijí Turci v souladu s přáním Evropské unie. „Vždyť se spousta peněz u nás zpronevěřila do soukromých rukou a to se stalo ve vyspělé Evropě. Teď se nás poslanci snaží přesvědčit, a ještě nepřesvědčivě, že oni věří, že Turci veškeré tři miliardy použijí na předem domluvené účely. To byl hlavní rozpor celého vystupování zástupců Evropského parlamentu,“ upozornil. 


(ReproFoto: ČT)

Hreha: Šojdrová přišla s proklamacemi, které v praxi vůbec neplatí

Analytika také překvapila reakce europoslance Zahradila v momentě, kdy od plukovníka Skácela zaznělo upozornění na vnitřní konflikt Turecka s Kurdy. „Boj za autonomii uceleného národa přirovnal europoslanec k primitivním stupidním teroristům v Německu v 70. letech. Přitom to nebylo nutné,“ podotkl Hreha. „Nemá smysl oponovat takovými nedůstojnými argumenty,“ dodal. K vystoupení europoslankyně Šojdrové upozornil: „Zmiňovala proklamace, které se v praxi vůbec neuplatňují.“ Do pořadu přijali pozvání kromě Jana Zahradila (ODS), předsedy poslaneckého klubu Evropského parlamentu, a europoslankyně Michely Šojdrové (KDU-ČSL) také Pavel Skácel, účastník misí OSN, vedoucí projektu Péče o válečné veterány, Michal Blahout, vysokoškolský pedagog ekonomie, Milan Hnátek z iniciativy Česko–Turecko, Marian Brzybohatý, odborník na terorismus.

Hreha: Zástupci z řad veřejnosti viděli problém reálně a pragmaticky

Právě zástupci veřejnosti z publika podle Hrehy byli nejen dobře připraveni, ale také od nich zazněla fakta a logické argumenty. „Evidentně vidí problém reálně a pragmaticky. Politici Evropské unie neměli dostatek argumentů a chovali se prostě jako politici. Někdy ani nevěděli, která bije,“ doplnil.

Analytik naopak ocenil vystoupení Lucie Najšlové, analytičky fakulty sociálních věd. „To byla profesionálka připravená lépe než oba poslanci. Byl to zajímavý výstup. Jasně věděla, proč v pořadu je, a přišla tlumočit základní násobilku pravdoláskařů,“ popsal. „Zmínila, že je potřeba u nás otevřít veřejnou debatu, z čehož bylo jasně zřetelné, že by přivítala, aby média připravovala společnost na to, že budeme uprchlíky přijímat,“ podotkl. Pozvaní odborníci jako Brzybohatý nebo plukovník Skácel se podle Hrehy příliš neprojevili, pouze podpořili stanoviska, která přišli obhajovat.

Zlatí komunisti? Lidé si prostřednictvím SMS zavzpomínali na socialismus

Zajímavá sdělení vyplynula také z SMS fóra. Příspěvky od lidí, kteří sledovali pořad, nejen že vyjadřovaly negativní stanoviska k přijímání uprchlíků, ale i vzpomínání na socialismus. Hned několikrát zaznělo, že za socialismu takové problémy, jako má republika teď, řešit nikdo nemusel. Lidé přidávali také sdělení typu: „Zlatí komunisti a ten jejich plot kolem hranic.“ „Životní úroveň pokulhává, snad třetina národa je na pokraji bídy a lidé řeší základní životní problémy, které jsou pro ně prvořadé,“ reagoval Hreha. „Člověk, který nemá hluboko do kapsy, uvažuje v širším záběru. Lidé, kteří jsou dennodenně atakováni existenčními problémy, situaci vnímají jinak. Najednou například slyší, že uprchlíci dostanou byty, a přitom jim někdo 20 let tvrdil, že byty nejsou. Co si pak mají myslet?“ podotkl. Problém vidí i v tom, že naše společnost není vnitřně stabilizovaná, ale zároveň chce držet krok se zeměmi, které takové rozpory už mají dávno za sebou. „Lidé začínají porovnávat a jednoduše jim ze situace vychází, že problémy s tím, kde budou bydlet, za co budou žít, dřív neměli. Každopádně je jisté, že přijímání uprchlíků bude zvyšovat vnitřní napětí ve společnosti a může dospět i k okleštění demokracie. Nebo ve volbách uspějí strany, které lidem slíbí systém pevné ruky,“ uzavřel analytik pro ParlamentníListy.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…