Turecko čím dál více ohrožuje Kypr. Ten se obrací o pomoc k EU

14.07.2019 15:59

Již druhá turecká loď v minulém týdnu zakotvila v kyperských vodách s cílem těžit tamější zemní plyn. Turecko tím hájí práva tureckých Kypřanů, říká turecký prezident Recep Erdogan. Kypr ho naopak viní z porušování suverenity a o pomoc se obrátil na EU, jež ve čtvrtek vydala první návrh na uvalení sankcí. Informaci agentury Reuters zveřejnil server iDNES.cz.

Turecko čím dál více ohrožuje Kypr. Ten se obrací o pomoc k EU
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Turecká těžařská loď Yavuz v pondělí zakotvila 69 kilometrů od východního břehu středomořského ostrova, přímo v exkluzivní ekonomické zóně Kyperské republiky. Už od května jiná těžařská loď Fatih získává zemní plyn na severovýchodě Kypru.

Tamní úřady vydaly v bezmocném gestu na posádku lodi zatykač. Evropská unie se za svůj členský stát nakonec postavila. „Navzdory našim nejlepším úmyslům udržovat s Tureckem přátelské sousedské vztahy, jeho pokračující narušování suverenity Kypru, našeho členského státu, nevyhnutelně povede k plně solidární odpovědi EU,“ prohlásil ve středu prezident Evropské rady Donald Tusk.

Rada den poté představila první návrh plánu, jak Turecko potrestat. EU v něm podle Reuters hrozí snížit Turecku předvstupní finanční podporu, která měla za období 2014 až 2020 činit 4,45 miliardy eur. Pozastavit chce také vyjednávání komplexní dohody o letecké dopravě a přezkoumat půjčky, které Turecku poskytla Evropská investiční banka.

Pokud Ankara bude nadále pokračovat v ilegální těžbě, EU je ochotna přijmout ještě tvrdší opatření. „Budeme cílit pouze na lidi spojené s těmito konkrétními nelegálními aktivitami. Snažíme se sankce kalibrovat velmi pečlivě, protože potřebujeme tureckou spolupráci v otázkách migrace, NATO a boje s terorismem,“ sdělil interní zdroj Reuters a upozornil, že přes Turecko do Evropy navíc vedou důležité suroviny. „Neočekávejte žádné široké ekonomické sankce,“ dodal.

Kyperský zemní plyn si Ankara nárokuje kvůli podílu, který na surovině mají mít turečtí Kypřané ze severu ostrova.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…