Turecko, člen NATO, sestřelilo ruskou stíhačku. Další události a slovní výpady nabírají na obrátkách

24.11.2015 16:46

Turecké stíhačky F-16 dnes sestřelily ruské letadlo SU-24. Turecko tvrdí, že letadlo narušovalo jejich vzdušný prostor a že bylo desetkrát varováno. Rusko naopak tvrdí, že nikdy neopustilo syrský vzdušný prostor a Vladimír Putin řekl, že Turci Rusku bodli dýku do zad.

Turecko, člen NATO, sestřelilo ruskou stíhačku. Další události a slovní výpady nabírají na obrátkách
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Dnes dopoledne sestřelily turecké stíhačky nad syrskými hranicemi ruské letadlo. To nakonec dopadlo na území Sýrie, oba piloti se z něj naštěstí v pořádku katapultovali. Turecká tisková agentura Dogan ale uvedla, že podle zpráv syrských rebelů zastřelili oba piloty ještě dřív než dopadli na zem a v současnosti mají jejich těla, zprávy však nejsou potvrzené, vycházejí pouze z internetem kolujícího znepokojivého videa, na kterém je údajně vidět jeden z mrtvých pilotů.

Incident vyvolal velmi znepokojenou a ostrou reakci od samého prezidenta Putina. Ten se v živém vysílání na RT ze setkání s králem Jordánska Abdulláhem II. v Soči k celé události vyjádřil. „To co se stalo, je za hranou rámce boje proti terorismu. Samozřejmě že naše armáda vykonává hrdinskou práci v boji proti terorismu... Ale dnešní ztráta je dýkou do zad, od kompliců teroristů,“ řekl Putin.

Dále uvedl, že letadlo SU-24 bylo sestřeleno nad územím Sýrie a dopadlo 4 kilometry od turecko-syrských hranic. „Ani naši piloti, ani naše letadlo nijak neohrožovalo turecké území. To je očividné,“ řekl ruský prezident s tím, že bojují proti teroristům v Latakii, na jejichž straně bojuje mnoho ruských občanů, kteří se ale do Ruska již nesmí vrátit.

„Vzhledem k tomu, že Islámský stát má ohromné zdroje v podobě milionů a miliard dolarů plynoucích z pokoutního prodeje ropy, a vzhledem k tomu, že jsou pod ochranou vojenských sil jiných států, tak je jasné, proč jsou tak drzí, proč zabíjejí lidi, proč páchají teroristické útoky napříč celým světem, včetně samotného srdce Evropy,“ řekl Putin.

Vyjádřil také svoje překvapení nad celým incidentem, který podle něj bude mít „vážné následky“. „Vždy jsme se k Turecku chovali jako ke spřátelené zemi. Nevím, v čím zájmu byly události dneška, v našem rozhodně ne. A místo toho, aby nás Turecko okamžitě kontaktovalo, tak jak zatím víme, turecká strana ihned navázala spojení se svými partnery v NATO, aby incident projednali, jako bychom to byli my, kdo sestřelil jejich letadlo a ne oni naše.“

„Chtějí snad, aby NATO sloužilo Islámskému státu? Chápu, že má každý stát svoje regionální zájmy a vždy jsme to plně respektovali, nikdy však nedovolíme, aby došlo k takovému zločinu, jaký se stal dnes. A samozřejmě doufáme, že mezinárodní společenství najde sílu sjednotit se a bojovat proti společnému zlu,“ dodal na závěr své řeči Putin.

K situaci se následně vyjádřil i turecký premiér Ahmet Davutoglu. „Chceme, aby mezinárodní společenství vědělo, že jsme připraveni položit jakoukoliv oběť na oltář bezpečnosti a života našich občanů a na ochranu našich hranic. Sestřelení stíhačky, která narušila turecký vzdušný prostor, musí být viděno v kontextu.“

„Svět potřebuje vědět, že je naším mezinárodním právem a národní povinností přijmout opatření proti komukoliv, kdo naruší naše hranice na zemi i ve vzduchu, i přes naše mnohá varování,“ dodal.

Turecká strana přitom tvrdí, že se jednalo o dlouhodobé narušení letového prostoru. Na internetu jsou však již k dispozici fotky cesty, kterou letadlo urazilo. A podle nich lze odtušit, že turecká strana ani neměla čas ruskou SU-24 desetkrát varovat, než začala střílet. Pouze v případě, že všechny stíhačky letěly rychlostí 85 km/h.

Na apel Turecka se zároveň dnes svolala mimořádná schůze zemí NATO, na které se bude projednávat celá situace. NATO se zároveň vyjádřilo, že schůze nespadá pod článek 4 a jedná se tak pouze o informační schůzi, ne o ohrožení územní celistvosti členské země. Turecká CNN zároveň před chvílí informovala, že prezident Erdogan svolal nouzové zasedání generálů a předních členů vlády.

Do toho se na internetu objevilo i vyjádření ruského náměstka ministerstva zahraničí Alexeje Puškova. „Ankara zřejmě nezvážila následky nepřátelského jednání pro zájmy a ekonomiku Turecka. Důsledky budou velmi vážné.“

Ruská strana mezitím vyslala letadla a vrtulníky, aby našli piloty letadla. Objevily se však nepotvrzené zprávy o tom, že jeden z vrtulníků sestřelili nad provincií Latakia rebelové. Jednalo by se tak o první ruské ztráty letecké techniky během jejich angažmá v Sýrii.

V současnosti ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že ruší plánovanou schůzku v Ankaře. Turečtí představitelé trvali na tom, aby přijel, ten však odmítl a poradil v médiích ruskému obyvatelstvu, aby se vyhnuli cestování do Turecka, jelikož tamější hrozba terorismu je přinejmenším stejná jako v Egyptě.

Čerstvě se k incidentu vyjádřily i USA, jejichž předběžné šetření naznačilo, že ruské narušení tureckého letového prostoru trvalo nanejvýš několik vteřin.

reklama

autor: spa

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…