Turecko po zmařeném puči. K dalšímu dění promluvil v ČT arabista

18.07.2016 20:30

Především o situaci v Turecku po nezdařeném pokusu o vojenský převrat diskutoval v dnešním Interview ČT24 orientalista Jan Čuřík.

Turecko po zmařeném puči. K dalšímu dění promluvil v ČT arabista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Arabista a finanční analytik Jan Čuřík

Poukázal na pozoruhodný fakt – na to, že dva dny před pokusem o puč zavřela Francie své velvyslanectví a konzulát v Ankaře a v Istanbulu.

Upozornil, že ve státech, které prošly rychlým vývojem, jako je například Jižní Korea, armáda hrála roli modernizátora. Bylo to vidět i před druhou světovou válkou v Íránu, je to vidět v Egyptě. „Armáda v zemích třetího světa funguje na jiné bázi a má jinou roli ve společnosti, než je tomu u nás,“ podotkl Čuřík.

Propouštění státních zaměstnanců je cestou do pekel

Ohledně masového zatýkání vojáků, policistů a soudců poukázal na to, že média v této souvislosti upírají svoji pozornost zejména na Istanbul a na Ankaru. Čuřík ale upozornil na některé oblasti na jihovýchodě Turecka, které jsou sevřeny z jedné strany syrským konfliktem, z druhé strany horami, kde se denně bojuje. Propouštění státních zaměstnanců v těchto oblastech je podle orientalisty cestou do pekel.

Ohledně zatýkání soudců v Turecku podotkl, že v této zemi se dá na soudce dívat jako na součást výkonu exekutivní moci. Což je věc, kterou od nás neznáme.

Řeč přišla i na plány současné turecké vlády a prezidenta Erdogana na znovuzavedení trestu smrti. Podle Čuříka je nyní třeba vyčkat, zda v Turecku převáží ještě zájem o vstup do EU. V tom případě by na nátlak Unie země od těchto plánů ustoupila.

Syrští uprchlíci údajně dostávají sociální byty přednostně

V Turecku jsou tři miliony uprchlíků ze Sýrie. V některých případech byla jejich integrace jednodušší, někde byla velmi obtížná. Některé z reakcí na uprchlickou vlnu byly v Turecku podobné těm u nás. V Turecku existuje například program výstavby bytů pro sociální bydlení. Objevují se tam hlasy, že syrští uprchlíci dostávají tyto sociální byty přednostně.

Zajímavou informaci přinesl Čuřík ohledně postupu současné turecké vlády vůči Kurdům. Upozornil, že v době, kdy v Turecku vládla armáda, bylo nemyslitelné, aby v administrativě byli Kurdové. A právě to se nyní na jihovýchodě země děje.

Diskutovalo se také o konfliktu v Sýrii. Syrská armáda prý funguje jako soukromé milice. Byla totiž nucena outsourcovat mnohé své činnosti kvůli nedostatku peněz. „Když jedete z Damašku do Tartúsu, což je oblast oficiálně ovládaná syrským režimem, jedete přes řadu checkpointů ovládaných milicemi, které cestující okrádají, chovají se velmi nevybíravě,“ uvedl Čuřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…