Turecko před volbami: Další policejní razie u protivládních novinářů

28.10.2015 12:59

Turecko je na pokraji chaosu a zanedlouho ho čekají volby. To je zřejmě jeden z důvodů policejního zásahu, ke kterému došlo v dnešních ranních hodinách. Cílem byla turecká mediální skupina známá svými protivládními názory. Došlo i na vodní děla a slzný plyn. Informuje Deutsche Welle.

Turecko před volbami: Další policejní razie u protivládních novinářů
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Dnes v Turecku došlo k dalšímu omezení svobody projevu. Turecká policie provedla razii v hlavní budově televize Bugun TV a Kanalturk a zatkla několik protestujících a novinářů. Celá akce byla k vidění v přímém přenosu, dokud nebyl policií přerušen.

V Turecku se jedná o pokračující trend význačný pro vládu prezidenta Recepa Tayyipa Ergodana. Není to totiž první policejní razie na opoziční média, která v zemi proběhla. Na začátku září se udála policejní razie v mediální skupině Koza-Ipek Media.

K dnešní razii došlo dva dny poté, kdy soud v Ankaře rozhodl zabavit majetek skupiny Koza-Ipek Media, která je napojena na Fethullaha Güllena, jednoho z nejvýznamnějších představitelů islámu, se kterým kdysi Erdogan spolupracoval. Nakonec však musel Güllen odejít do exilu, jelikož se v Turecku již poněkolikáté stal nepohodlnou osobou.

Státní zástupci osočili mediální skupinu, že financuje „terorismus“ skrze podporu Güllenovu pokrokovému islámskému hnutí. Výkonný ředitel Koza-Ipek, Akin Ipek, však prohlásil, že se jedná o „politicky motivovanou“ akci a stihl ještě vyzvat národ, aby „nepoklekl“, než mu policie přerušila vysílání.

Ipekův názor sdílí i Freedom House, americká skupina pro mediální práva, podle které je rozhodnutí tureckých soudů zabavit skupině majetek „politicky motivované“. „Dosazení manažerů z provládních mediálních agentur na vedoucí místa v Koza-Ipek ukázalo na jasný cíl, kterým je kontrolovat veřejnou debatu,“ uvedl Freedom House.

K situaci se vyjádřila i ambasáda USA v Ankaře. „Když dojde k omezení veřejnosti dostupných úhlů pohledu, obzvláště před volbami, je to důvod k obavám,“ vyšlo na jejím Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…