Turecko se chová na hraně vydírání. Ale v jejich kultuře je to asi normální, obává se lidovec

08.03.2016 23:01

EU konečně začíná naslouchat Česku. Současně nelze vyloučit, že bude v život uveden systém kvót, jenž byl proti naší vůli schválen před tři čtvrtě rokem, ale doteď nezačal fungovat. Možná se to změní kvůli dohodám s Tureckem. Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) má za to, že především Německo chybovalo, když šlo tolik na ruku Turecku. Pokusil se také popsat proč.

Turecko se chová na hraně vydírání. Ale v jejich kultuře je to asi normální, obává se lidovec
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík

Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) v úterních Událostech, komentářích České televize sdělil, zda nám dohoda EU a Turecka skutečně pomůže zastavit uprchlickou vlnu mířící do Evropy. Plán počítá s vyhoštěním tisíců ilegálních migrantů z Řecka zpět do Turecka. Evropské státy by naopak měly přímo z Turecka přijímat Syřany, kteří mají nárok na azyl.

Systém jeden na jednoho možná uvede v život kvóty

„To jednání Turecka je na hraně vydírání. Pohybujeme se na rozhraní dvou světů, dvou kultur. To, co je v jednom okruhu považováno za vydírání, je v okruhu druhém vnímáno jako normální,“ zahájil Benešík. Evropa podle jeho názoru udělala chybu, když Turecku řekla, že se bez něj neobejde. Turci na to teď hrají.

„EU nepřipravila variantu B, která by s Řeckem nepočítala vůbec nebo ho alespoň tolik neprotežovala,“ doplnil. Je přitom přesvědčen, že plán B bylo možné připravit. Podle jeho názoru lze hájit vnější hranici Schengenu. Nebude to snadné, ale podle Benešíka to bude možné.

Zmínil i plán výměny uprchlíků „jeden za jednoho“, o němž se mluví. Systém výměny jednoho uprchlíka z Řecka za jednoho uprchlíka ze Sýrie by mohl pomoci naplnit plán na kvóty, který byl přijat proti naší vůli. „Ten systém je neúčinný. Byl přijat před tři čtvrtě rokem, ale na jeho základě do Česka nepřišel jediný uprchlík,“ připomněl křesťanský demokrat.

Česko na to poukazovalo dlouhodobě a další evropské státy se k našemu názoru postupně přidávají. Stojí za pozornost, že kritické hlasy na adresu Merkelové zní např. už i z Rakouska. Není to přitom tak dávno, co Rakušané přijímali všechny migranty a pouštěli je dál do Německa, pokud o to stáli.

Německo se bojí o Balkán

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na jedné straně říká, že migranty je třeba prověřovat, neúspěšné žadatele vracet domů a tak podobně, ale na straně druhé odmítá tezi, že tzv. balkánská uprchlická cesta je nyní uzavřena. Podle předsedy vlády je to přitom realita.

Německo se podle Benešíka obává jedné věci. Má strach z problémů na Balkáně. Tamní státy by teoreticky nemusely nápor migrantů vydržet. A zhroucení Balkánu si Německo rozhodně nepřeje. Ale berte to jen jako můj odhad,“ zdůraznil host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…