Turecko se zlobí. Kvůli Ceně Václava Havla

17.11.2017 7:38

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu nakrčil obočí nad tím, že turecký vězněný soudce Murat Arslan dostal Cenu Václava Havla. Ministr nevidí důvod, proč udělovat cenu někomu, kdo se podle turecké vlády podílel na puči proti prezidentovi Recepu Erdoganovi.

Turecko se zlobí. Kvůli Ceně Václava Havla
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Turecká vlajka, graffiti.

Turecko sníží platby Radě Evropy na protest proti ceně, kterou od Parlamentního shromáždění této organizace dostal vězněný turecký soudce Murat Arslan. Ten čeká ve vazbě na soud kvůli obžalobě z podílu na loňském nezdařeném puči. „Parlamentní shromáždění Rady Evropy udělilo Arslanovi Cenu Václava Havla za lidská práva letos v říjnu,“ oznámila veřejnoprábnmí televize s odvoláním na ČTK.

Celý článek naleznete zde

Udělení Ceny Václava Havla je podle tureckého ministra zahraničí poslední kapkou v neshodách mezi Parlamentním shromážděním Rady Evropy a Tureckem. Země půlměsíce bude této organizaci nadále platit jen nezbytné minimum příspěvků, aby nepřišla o členství. Pro rozpočet této organizace to může být citelná rána. V roce 2015 totiž této organizaci země půlměsíce poslala 13 milionů eur.

Turecký soudce poděkoval za udělení ceny a z vězení varoval, že v jeho zemi dochází k omezování demokracie, jsou potlačovány její hodnoty i instituce. Sluší se připomenout, že po neúspěšném pokusu o puč skončilo za mřížemi na 50 tisíc lidi a asi 150 tisíc lidí přišlo o práci. 

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…