Turecko vytáhlo bojem proti Kurdům velmi nebezpečnou kartu, prohlásil v rádiu arabista

29.07.2015 18:55

Hostem středečních Dvaceti minut na Radiožurnálu byl arabista Jan Čuřík, který si s moderátorkou Karolínou Koubovou povídal o současné situaci Turecka a jeho boji proti Islámskému státu a kurdským milicím PKK.

Turecko vytáhlo bojem proti Kurdům velmi nebezpečnou kartu, prohlásil v rádiu arabista
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Podle Čuříka není možné vyhodnotit, jak je na tom současná situace z pohledu Turecka, dokud se nepředloží přesné údaje. „Samozřejmě Turecko nepopírá útoky na kurdské PKK, ale mezi nimi tu jsou a prostě budou jisté konfrontace. Je to prostě každodenní realita,“ řekl v pořadu.

Arabský odborník je rovněž přesvědčen, že neúspěch tureckého prezidenta Erdogana a jeho projektu AKP o naprostém sjednocení Turecka v červnových volbách hraje v konfliktu velkou roli. „Je to taková tříska v projektu budování, které mělo být završeno v roce 2023 oslavou sta let Turecké republiky,“ podotkl Čuřík, podle kterého jsou zároveň Turci schopni akceptovat, že i kurdský problém je součástí jakési územní změny, která se teď ve světě odehrává.

„Turci jsou si dobře vědomi toho, že se od roku 2011 na turecko-syrském pohraničí obchoduje téměř se vším, jako jsou například zbraně a lidé, a tyto různé zájmy vytvořily mezi touto oblastí a turecko-iráckou hranicí velké názorové rozepře,“ řekl v pořadu na Radiožurnálu dále Čuřík, který je přesvědčen o tom, že žádný z novodobých projektů na Blízkém východě – včetně IS – není dlouhodobě udržitelný.

Angažování Západu se rovná křížku po funuse

Čuřík je dále přesvědčen, že turecká vláda ví, že bojem proti Kurdům vytáhla velmi nebezpečnou kartu, protože se Kurdové necítí být dostatečně reprezentováni. Myslím, že i kdyby Erdogan vyhrál v červnu volby s naprostou většinou, tak by podnikl nynější útoky na Islámský stát a možná i na PKK, protože by se rád vrátil do politického popředí v této oblasti.

„Turecko doteď používalo aktivní přístup vůči islamistickým skupinám, se kterými jednalo a spolupracovalo. A teď se to bezesporu obrátilo proti němu,“ podotkl dále Čuřík s odkazem na atentát z minulého týdne, který připravil o život téměř třicet lidí. Zároveň je ale přesvědčen, že i když se bojuje na život a na smrt, nechávají si všechny strany jakási zadní dvířka pro diplomatické jednání.

„Podpora NATO Turecku nebo Kurdům a vlastně jakákoliv politika západních států přichází s křížkem po funuse, protože než se nám povede definovat nějaký problém, je vlastně už někde jinde,“ řekl v závěru Čuřík, podle kterého bude vypadat spolupráce České republiky s Kurdy i Tureckem tak jako doposud, to znamená udržování ekonomických a diplomatických vztahů s Tureckem a dodávání zbraní a nábojnic k sešrotování Kurdům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…