Turecko žádá USA o vydání myslitele, který prý organizoval puč. A přitvrzuje

27.07.2016 18:29

Turecko se po nedávném pokusu o vojenský převrat obrátilo na Spojené státy americké a naléhá na ně, aby vydaly duchovního Fethullaha Gülena. Ten byl podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hlavním strůjcem puče a měl by se postavit před nezávislý turecký soud. Informuje The Washington Post.

Turecko žádá USA o vydání myslitele, který prý organizoval puč. A přitvrzuje
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turečtí činitelé přitvrdili ve svých požadavcích na vydání Gülena z USA. Ten v současnosti žije v Pensylvánii a pro tureckou vládu je hlavním strůjcem neúspěšného pokusu o převrat, jenž měl za následek obrovské personální čistky v armádě, školství i tureckém soudnictví.

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho však musí nejdřív Turecko dodat legitimní důkazy toho, že za pučem stál opravdu Gulen. S tím však nesouhlasí turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu, podle kterého by měly USA brát Turecko vážně.

„Turecký lid je pohoršen tím, že ho USA nadále ukrývají. My, jako turecká vláda, požadujeme jeho návrat, aby mohl čelit spravedlnosti,“ napsal na webu Al Jazeera. „Jeho vydání do Turecka je nejvyšším očekáváním ze strany tureckého lidu od USA.“ Kroky, které v nejbližší době podnikne prezident Obama, prý určí budoucí vztah současných spojenců.

Turecko zatím o vydání Gülena nežádalo oficiálně, pouze si nárokovalo informace o jeho působení v USA. Na podání oficiální žádosti čeká, až skončí současné vyšetřování jeho údajných kompliců.

Celý text zde

Podle nedávné výpovědí tureckého generála Hulusiho Akara, která unikla do médií, byli jeho podřízení v přímém kontaktu s Gülenem. Akar s ním však nechtěl mít nic společného a na převratu se odmítl podílet.

Jak se opatření vůči domnělým pučistům přitvrzují, americká ambasáda v Ankaře radí občanům USA, aby zvážili svou cestu do Turecka a doporučují všem, aby opustili zemi.

Žádost o vydání Gülena má velkou podporu jak mezi tureckým lidem, tak i u vládní opozice. Šéf největší opoziční strany Kemal Kilicdaroglu poznamenal, že pokud Gülen opravdu není strůjcem puče, měl by to dokázat tím, že se vrátí do Turecka „a stane před nezávislým soudem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…