Turecký premiér v NATO: Omlouvat se nebudeme, konali jsme svou povinnost

30.11.2015 13:55

Turecký premiér Ahmet Davutoglu byl dnes v centrále NATO v Bruselu, kde řekl, že sestřelení ruského letadla byl „obranný čin“. Zároveň uvedl, že nepřichází v úvahu, aby se jakýkoliv turecký představitel omlouval za plnění svých povinností, jakými je například obrana země. Informují České noviny.

Turecký premiér v NATO: Omlouvat se nebudeme, konali jsme svou povinnost
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Turecký premiér Ahmet Davutoglu se dnes vydal do Bruselu, aby na půdě centrály NATO informoval o celém incidentu. „Přáli bychom si, aby se to nestalo,“ řekl. Přesto však podle něj Turecko postupovalo podle pravidel a Rusko bylo dříve již přinejmenším třikrát varováno, aby nenarušovalo turecký vzdušný prostor.

„Ochrana našeho vzdušného prostoru, naší hranice není jen právo, je to pro mou vládu povinnost. Žádný turecký premiér, prezident či jiný představitel se nebude omlouvat za splnění povinnosti,“ řekl Davutoglu.

Sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami totiž vyvolalo vlnu reakcí, kterou se nyní Turecko snaží utišit. Rapidní zhoršení rusko-tureckých vztahů provázelo zrušení mnoha dovolenkových letů do Turecka, zavedení přísných kontrol tureckého zboží, výrazné ztížení podmínek pro turecké firmy a například i obnovení vízové povinnosti. Zároveň však Rusko sáhlo i k ekonomickým sankcím.

Turecký premiér však s touto reakcí spokojen není a připomněl, že Rusko postupuje stejně jako Evropa v případě protiruských sankcí za události na Ukrajině. „Napětí nebudeme stupňovat. Nebudeme dělat něco, co by ruští občané mohli vnímat negativně,“ dodal premiér.

Celý text zde

Turecko totiž podle něj chce zachovat dobré vztahy s Ruskem a spolu s tím i se všemi zeměmi, jež bojují proti Islámskému státu. Davutoglu přitom připomněl, že Rusové nebombardovali pozice IS a že jejich operace jen zhoršují migrační krizi.

Premiér zároveň považuje celý incident za důležitou lekci, která snad povede k lepší koordinaci postupu proti IS v rámci celé koalice. Pokud to bude totiž fungovat jako doposud, je pravděpodobné, že podobné situace mohou nastat znovu.

„Pokud bojujeme s IS, musíme bojovat jen s ním. Ne proti umírněné opozici, proti civilistům. I včera Rusové bombardovali Idlib a my přijímali zcela popálené lidi. V Idlibu IS není,“ řekl Davutoglu a připomněl, že Rusové bombardovali i humanitární konvoj mířící do Aleppa.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg jen podotkl, že se Severoatlantické alianci nelíbí rostoucí napětí mezi Ruskem a Tureckem a zároveň stále větší ruská vojenská přítomnost v Sýrii. „Vítám každý kontakt mezi Moskvou a Ankarou. Důležité je uklidnit napětí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…