Turecký prezident prý musí protiteroristickou koalici rozeštvat stůj co stůj. Hájkův web píše o byznysu jeho rodiny s islamisty

28.11.2015 14:37

Václav Danda se na serveru Protiproud.cz zamyslel nad situací v Turecku. Podle něj se Turci přepočítali a couvají. Zároveň také tvrdí, že islamisté jsou financováni právě Tureckem a Západem. Byznysem rodinného klanu prezidenta Erdogana je podle všeho ropný Islámský stát, tvrdí Danda. A právě toho se prý měl Erdogan zaleknout – že mu Rusové přeruší tyto vazby.

Turecký prezident prý musí protiteroristickou koalici rozeštvat stůj co stůj. Hájkův web píše o byznysu jeho rodiny s islamisty
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Sestřelení ruského bitevníku nad Sýrií domnělými tureckými ‚spojenci‘ Moskvy v boji proti Islámskému státu vystupňovalo napětí a přiblížilo konfrontaci mezi Ruskem a NATO. Aliance se sice váhavě, ale nakonec jednoznačně za Turecko postavila, přestože všichni vědí, že šlo o zákeřnou ‚dýku do zad‘, jak ihned po incidentu konstatoval prezident Putin,“ píše Danda s tím, že Turci nyní ze svého postoje couvají. „Prezident Erdogan náhle již tvrdí, že kdyby věděli, že jde o ruský stroj, jednali by jinak. To Rusko odmítá jako trapnou výmluvu,“ poznamenává Danda.

Podle Dandy je jedním z motivů, které Turecko k jeho činu vedly, zvolna se rozbíhající spolupráce mezi Západem a Ruskem v boji proti Islámskému státu, což by ohrozilo temné hospodářské turecké zájmy. Turecko totiž podle Dandy na ropném obchodu s islamisty vydělává obrovské peníze. Útok na ruský letoun se uskutečnil jen pár dní poté, co ruský prezident Vladimir Putin řekl, že ví, jak je Islámský stát financován a chce to potírat. Prodejem ropy se stávají islamisté finančně soběstační. „Přestože embargo nedovoluje teroristům vyvážet ropu, daří se jim exportem zpeněžit vekou část těžby Syřanům ukradeného černého zlata,“ dodává Danda.

Od Islámského státu podle všeho nakupují všichni. Přátelé i nepřátelé, včetně tzv. povstalců. „Islámský stát je ale kromě těchto aktivit vybavován svými zámořskými sponzory i nejmodernější technikou,“ píše Danda.

Ale nyní zpět k Turecku. „Je veřejným tajemstvím, že právě Turecko je v obchodech s IS zapojeno nejen jako stát, ale je na něm zainteresováno přímo i rodinnými vazbami prezidenta Erdogana. Jeho syn je nejen tureckou opozicí obviňován, že vydělal jmění na ropě kradené Islámským státem. Bilal Erdogan podle těchto informací vlastní několik námořních společností a podepsal údajně smlouvy s evropskými společnostmi, aby vozily ukradenou iráckou ropu do různých asijských zemí,“ poznamenává Protiproud.cz.

Původní text ZDE.

A právě ochrana veškerých tureckých aktivit zřejmě vedla k sestřelení letounu tureckou stíhačkou. „Nyní se ovšem ukazuje, jak hluboce se Turecko přepočítalo. Rusko tento teroristický akt využilo k tomu, aby zásadním způsobem posílilo své vojenské pozice na syrském bojišti,“ poznamenává Danda s tím, že Rusové nyní celou oblast zasypali kobercovými nálety bombardérů.

„Erdogan už ví, že pro Turkmeny, své spojence proti Asadovi, nemohl udělat nic horšího než nechat Turkmeny zavraždit jednoho ze sestřelených pilotů. Rusko také bleskově do oblasti poslalo své nejmodernější protiletadlové systémy S-400, které mají dostřel až 400 kilometrů a jsou schopné sestřelit jakákoliv bojové letadlo i některé střely s plochou drahou letu. Turecko mezitím, z obav před ruskou odvetou, zrušilo všechny své lety nad syrským územím. Rusko ani nemusí vyhlašovat proti Turecku nějaké hospodářské sankce. Pokud se mu podaří odříznout Turky – včetně Erdoganovy rodiny – od 'IS-byznysu', zabije několik much jednou ranou,“ uzavírá Danda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…