Turecký prezident se pokorně omlouval Rusku za sestřelení letadla. Zde jsou reakce z Moskvy

28.06.2016 10:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poslal v pondělí na adresu prezidenta Ruské federace Vladimira Putina dopis, v němž se omluvil za sestřelení ruského letounu SU-24, k němuž došlo v listopadu loňského roku. Omluva tedy přišla sedm měsíců po incidentu. Radují se zejména zástupci cestovních kanceláří v obou zemích, jež zhoršení vztahů poznamenalo zřejmě nejvíce. Experti ovšem upozorňují, že na plné obnově vzájemných vztahů bude třeba ještě usilovně pracovat, informuje ruský Tass.

Turecký prezident se pokorně omlouval Rusku za sestřelení letadla. Zde jsou reakce z Moskvy
Foto: repro kremlin.ru, tan
Popisek: Prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan

„Prezident Ruské federace Vladimir Putin obdržel od tureckého prezidenta Erdogana dopis, ve kterém turecký lídr projevil zájem o zlepšení vzájemných vztahů a uklidnění napjaté situace mezi oběma státy, k níž došlo v důsledku sestřelení ruského vojenského letounu,“ poprvé o krocích tureckého prezidenta informoval mluvčí prezidentské kanceláře RF Dmitrij Peskov.

„Erdogan vyjádřil hlubokou lítost za to, co se stalo, a zmínil, že je připraven udělat vše, co bude v jeho silách, aby brzy došlo k obnovení tradičně vřelých vztahů mezi Ruskem a Tureckem. Rovněž vyjádřil ochotu společně postupovat v řešení krize v regionu, konkrétně v boji proti terorismu,“ dodal Peskov.

V dopise se rovněž uvádí, že je Rusko pro Turecko velmi významným strategickým partnerem, se kterým by turecká vláda nechtěla dlouhodobě přijít o partnerství. „Nikdy jsme neměli v úmyslu vědomě sestřelit ruský letoun,“ napsal Erdogan.

Turecký prezident rovněž vyjádřil upřímnou soustrast s rodinou zavražděného ruského pilota. „Upřímně říkám, promiňte. Celým svým srdcem sdílím vaši bolest. Rodinu ruského pilota vnímáme jako tureckou rodinu. Ve jménu odlehčení bolesti a škody, která byla napáchána, jsme připraveni k jakékoli iniciativě,“ zdůraznil Erdogan.

V dopise se rovněž uvádí, že proti občanovi Turecka, kterého ruská strana viní z vraždy ruského pilota, bylo již zahájeno trestní stíhání.

Odeslání dopisu do Ruska potvrdil i tiskový mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalyn. Kalyn uvedl, že „Erdogan vyjádřil upřímnou soustrast ve spojení se sestřeleným ruským letounem. V dopise bylo vyjádřeno přání na znovuobnovení tradičně dobrých vzájemných vztahů mezi oběma státy“.

Nejde jen o ruský letoun

Z prvních reakcí ruských politiků lze usoudit, že jsou velmi optimističtí, pokud jde o perspektivu zlepšení vzájemných vztahů. Mnozí z nich jsou ovšem opatrní a upozorňují na to, že vše nepůjde tak rychle.

„Je třeba si uvědomit, že rozdíly mezi Ruskem a Tureckem jdou mnohem hlouběji a mají o poznání systémovější charakter. Nejde jen o sestřelení našeho letounu, což nás i tak samozřejmě všechny hluboce zasáhlo,“ uvedl předseda komise Rady federace pro mezinárodní otázky Konstantin Kosačev. „Rozdíly přesahují národní hranice a zasahují do konfliktů v Sýrii, v Iráku a několika dalších zemí,“ dodal ruský politik.

„I v těchto otázkách budeme od Turecka očekávat přehodnocení jeho pozice. Mluvím o pozicích, kterých se turecká vláda v poslední době přidržovala v mnoha regionálních záležitostech, což ve výsledku vedlo k výraznému zhoršení našich vzájemných vztahů,“ zmínil Kosačev.

Cestovní kanceláře neskrývají nadšení

V Ruském svazu turistického průmyslu očekávají, že omluva tureckého prezidenta přiměje ruskou vládu k tomu, aby obnovila tradičně silné turistické styky mezi oběma státy.

„Téměř jsme skákali radostí, protože, upřímně řečeno, Turecko nám opravdu hodně chybělo. Všichni turisté i agentury velmi silně pocítili nepřítomnost Turecka ve svých programech. Po srovnání ceny a kvality žádná jiná destinace se Turecku nevyrovná. Doufáme, že nyní bude přijato nějaké rozhodnutí, které nám Turecko znovu zpřístupní,“ prohlásila tisková mluvčí Svazu turistického průmyslu Ruska Irina Tjurina.

Střízlivěji se k celé věci staví prezident Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů Alexandr Šochin. „Domnívám se, že ihned k nějakému výraznému zlepšení nedojde. Vzájemné vztahy by mohly být naplno obnoveny v průběhu několika příštích let,“ uvedl.

Bez ohledu na omluvu z turecké strany za sestřelený letoun prý pořád existuje mnoho bodů, na kterých se Turecko s Ruskem neshodne. „Samozřejmě ta situace není tak jednoduchá, jak se může zdát. Nejde jen o omluvu za sestřelený letoun. Rusko-turecké vztahy jsou velmi složité. Můžeme mluvit například o Sýrii, kde obě země vidí naprosto odlišně řešení situace,“ dodal.

Zřejmé tedy prý je, že k tomu, aby došlo k plnému obnovení vzájemných vztahů, vede ještě velmi dlouhá cesta, na které bude potřeba zdolat nejednu překážku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…