Tusk označí Trumpa za riziko pro EU. Skandální, zlobí se Zahradil. Evropští lídři si prý po Brexitu nevědí rady sami se sebou

07.03.2017 15:51

Europoslanec Jan Zahradil má jasno. Lidé, kteří pláčou po 90. letech minulého století, mají smůlu. Tyhle roky jsou pryč. Nový americký prezident Donald Trump teď mění pravidla hry a je otázka, jestli toho dokážeme využít. Stávající establishment EU ukazuje, že to příliš nedokáže. EU se podle Zahradila chová ve vztahu k Trumpovi hrozivě nebezpečně.

Tusk označí Trumpa za riziko pro EU. Skandální, zlobí se Zahradil. Evropští lídři si prý po Brexitu nevědí rady sami se sebou
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil na kongresu ODS

„Šedesátá i devadesátá léta jsou pryč. Trumpova realpolitika mění pravidla hry a je na nás, jestli toho dokážeme využít. Začněme tím, že budeme střízlivě uvažovat o vlastních zájmech,“ zahájil svou úvahu politik ODS v textu pro server Pravý břeh.cz.

Prý měl šedesátá léta rád, přinesla s sebou leccos dobrého, ale taky leccos nežádoucího. „Západní Evropě dala vzniknout hypertrofovaným ideologickým konceptům, které se s generací osmašedesátníků přenesly až do let devadesátých, kdy se z někdejších hippies stávaly společenské a politické elity – poté co završily svůj dlouhý pochod institucemi. Mám na mysli politickou korektnost, genderovou obsesi, kolektivní práva, viktimizaci celých společenských skupin nebo environmentalismus,“ dodává obratem.

Od této politiky se musíme oprostit. Musíme si uvědomit, že idealismus napáchal především v zahraniční politice mnoho škod. Na nás teď je, abychom se snažili přispět k jednotě NATO a podpořit mezinárodní obchod. NATO je jedinou zárukou naší bezpečnosti, takže musíme přesvědčit Trumpa a s ním Spojené státy, že má smysl setrvávat v Alianci.

„Nejlepším argumentem by pochopitelně bylo, kdybychom začali plnit své členské závazky. Očekával bych také – a doufám, že k tomu v dohledné době dojde –, že zástupci Evropské komise, která zodpovídá za sjednávání obchodních smluv se třetími zeměmi, budou následovat britskou premiérku a vydají se do Washingtonu přesvědčit Donalda Trumpa o tom, že usnadnění transatlantického obchodu má pro obě strany nejen ekonomický přínos, ale je i vyjádřením příslušnosti k jednomu civilizačnímu okruhu. To hned automaticky neznamená návrat ke smlouvě TTIP, jakákoliv forma obchodní války by však byla – vzhledem k vysokému propojení evropského a amerického trhu – zhoubná pro obě strany,“ píše dál europoslanec.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Trump si uvědomuje, že sjednocená Evropa nemusí být pro USA jen spojencem, ale také konkurentem – a chová se podle toho.

V oblasti mezinárodního obchodu je nový americký prezident hodně skeptický. A právě tady se otevírá příležitost pro Evropu. Trump se bude držet zpátky v uzavírání velkých obchodních dohod a my můžeme podle Zahradila nastoupit na místo Spojených států. „EU dosud za USA výrazně zaostávala v uzavírání dohod o volném obchodu, zejména pokud jde o Asii. To se teď může změnit. Že by to bylo pro ČR jako exportně orientovanou zemi výhodné, o tom není pochyb,“ je přesvědčen politik.

„To, co je naopak zapotřebí jasně odmítnout, jsou ideologicky motivované výlevy různých představitelů EU na adresu amerického prezidenta a jeho administrativy. Jestliže Donald Tusk, předseda Evropské rady, označí Trumpa za riziko pro Evropu, srovnatelné s Ruskem nebo Čínou, pak je to nejen nediplomatické, ale přímo skandální. Jestliže ruku v ruce žádají evropští lidovci, socialisté i liberálové o odmítnutí akreditace budoucího velvyslance USA při EU, je to nejen dětinské, ale pro vzájemné euroatlantické vztahy doslova nebezpečné. Pokud si evropští lídři nevědí po Brexitu rady sami se sebou a s reformou EU, nevyřeší to hledáním vnějšího nepřítele,“ varuje Zahradil.

Jak komunikovat s Trumpem, názorně ukazuje prezident Miloš Zeman. Ten vsadil na nového amerického prezidenta ještě před volbami a teď se z Prahy může stát bod, přes který spolu budou komunikovat Washington, Moskva a Peking. Možná. Pokud dokážeme využít příležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…