Tusk varuje před britským návrhem: Může zhoršit situaci pro občany EU

23.06.2017 19:49

Britský návrh, který by měl reflektovat to, jak budou po Brexitu zajištěna práva občanů Evropské unie v Británii, podle šéfa unijních summitů Donalda Tuska nenaplňuje očekávání, jež mají ostatní země EU. S návrhem své kolegy seznámila včera britská premiérka Theresa Mayová. Informaci přinesla zahraniční média.

Tusk varuje před britským návrhem: Může zhoršit situaci pro občany EU
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Evropská unie britský návrh a shodu na jeho vyřešení pokládá za základní prioritu vyjednávání, jež začalo začátkem týdne. Mayová své základní obrysy představila premiérům a prezidentům ostatních unijních zemí ve čtvrtek a uvedla, že to označuje za seriózní a vážnou nabídku. Více podrobností se však státníci dozvědí v pondělí. 

Původní text ZDE.

Podle jejích slov by nedošlo k deportaci žádného z občanů či nedojde k rozdělování rodin a lidí, jež jsou v zemi legálně. Otázky práv evropských občanů v Británii by měly řešit vysoce respektované britské soudy. A právě například to je v rozporu s ostatními zeměmi Unie, které chtějí, aby tuto věc i nadále řešil unijní soud. 

Mayová rovněž uvedla, že stejný přístup, jenž její vláda nabízí třem milionům občanů Unie v Británii, očekává i od ostatních evropských zemí vůči asi milionu britských občanů žijících jinde v Unii. 

„Můj první dojem je, že britský návrh nenaplňuje naše očekávání a může zhoršit situaci pro občany EU,“ uvedl následně k návrhu Donald Tusk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…