Tvrdé drogy užívá stále více Němců

09.06.2016 13:20

Tvrdé drogy – heroin, kokain či pervitin – užívá stále více Němců. Vyplývá to ze zprávy o drogách a závislostech, kterou dnes v Berlíně zveřejnila vládní zmocněnkyně Marlene Mortlerová. Vážným problémem zůstává hlavně v Bavorsku a Sasku snadná dostupnost pervitinu ze sousedního Česka. Šířit se ale začíná droga i do německého vnitrozemí. Kolem 560 000 lidí je v Německu závislých také na internetu.

Tvrdé drogy užívá stále více Němců
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Celkem vzrostl v loňském roce počet konzumentů tvrdých drog ve srovnání s rokem 2014 o čtyři procenta. Například uživatelů heroinu přibylo ale až o 15 procent. Neustále od roku 2008 roste i počet konzumentů lehkých ilegálních drog, hlavně marihuany.

Počet uživatelů pervitinu roste v Sasku každoročně o čtvrtinu

Za alarmující označila zmocněnkyně počet úmrtí v souvislosti s konzumací drog, kterých loni oproti předloňsku přibylo téměř o pětinu na 1226. Jednou ze tří nejvíce postižených zemí je i Sasko, které sousedí s ČR.

Počet uživatelů pervitinu známého v Německu pod názvem Crystal Meth neroste jen v příhraničních oblastech s Českem, ale už i dál ve vnitrozemí. Například v Sasku přibývá jeho konzumentů od roku 2009 ročně asi o 25 procent. Poprvé se loni ve větší míře pervitin objevil i v západních spolkových zemích. Zatímco dosud se droga užívala nejčastěji v městských klubech a diskotékách, loni se začala výrazněji rozšiřovat i na venkov.

Pervitin pochází většinou z Česka

V roce 2015 německá policie zajistila 66,8 kilogramu pervitinu, což je zhruba o deset procent méně než v roce předcházejícím. Pervitin užívaný na území Německa pochází téměř výlučně z Česka, kde jsou podle zprávy do výroby a obchodování s ním zapojeny hlavně vietnamské gangy.

Ve spolupráci s českými kolegy se německé policii v loňském roce podařilo loni dosáhnout řady úspěchů při úsilí o znesnadnění nákupu drogy v asijských tržnicích v českém pohraničí, uvádí zpráva.

Ubývá kuřáků a alkoholiků

Více než půl milionu obyvatel Německa je závislých také na internetu. Téměř dvakrát častěji přitom touto závislostí trpí muži a náchylnější k ní jsou spíše mladší lidé; polovina závislých je z věkové kategorie 14 až 24 let.

Protidrogová politika v Německu v posledním roce zaznamenala ale i některé úspěchy. Klesat začíná počet konzumentů alkoholu a ubývá kuřáků. Příznivý trend zaznamenal úřad zmocněnkyně Mortlerové především u pití a kouření osob mladších 18 let. Cigaretu si ale stále pravidelně zapálí čtvrtina Němců.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…