Tvrdíkovi Číňané kupují veliký dům. A chystají se prý u nás a na Slovensku schramstnout něco vážně velkého

25.10.2016 9:40

Čína a její investice se nyní mohutně skloňovaly především v souvislosti se schůzkou ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlámou. Čtyři ústavní činitelé se vůči ní distancovali, a to mimo jiné právě kvůli obchodním zájmům. O tom, jaké záměry zde Čína má, píše dnešní MF Dnes.

Tvrdíkovi Číňané kupují veliký dům. A chystají se prý u nás a na Slovensku schramstnout něco vážně velkého
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jaroslav Tvrdík

Velký obchod chystá především skupina Penta, a to s čínskou firmou CEFC. Ta má koupit za víc než 280 milionů eur kancelářský komplex Florentinum. „CEFC už Pentě odeslala nevratnou zálohu ve výši šesti milionů eur, obchod má být hotov do poloviny prosince,“ řekl MF DNES zdroj z čínské společnosti. Oficiální zprávy však zatím firma potvrdit nechce, komentuje prý vždy až uzavřené obchodní transakce. MF Dnes však také spekuluje o tom, že Číňané mají zájem o majetkový vstup do Penty. 

Kromě tohoto obchodu se však Číňané snaží i o vstup do ostravského železničního holdingu bratří Šušků či jednají o převzetí fotbalového stadionu Slavie v pražském Edenu. Spekuluje se i o zájmu o petrochemickou společnost Unipetrol. Velká investice v Česku by mohlo být také navýšení podílu ve finanční skupině J&T Finance Group na padesát procent.

CEFC je v současné době největším čínským investorem v Česku. I když je to soukromá skupina, nelze podle MF Dnes pochybovat o tom, že má těsné napojení na čínskou vládu a ctí její politickou strategii. To přiznal i šéf CEFC Jie Ťien-ming, jenž je mimo jiné poradcem prezidenta Miloše Zemana. V případě, že by se Česko někdy proti Číně postavilo, přehodnotí dle jeho slov společnost svou strategii. Tuzemské zastoupení CEFC Europe řídí exministr obrany za sociální demokracii Jaroslav Tvrdík. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…