Tvrdý spor v ČSSD. Téma: Zeman, jak jinak

27.01.2015 19:27

Prezident Miloš Zeman svým vystoupením na pražské konferenci k výročí osvobození Osvětimi nejspíš opět rozpoutal vášnivou polemiku na domácí politické scéně. Jeho výzva ke spojení celého světa proti Islámskému státu příliš neoslovila ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, kterému ale vzápětí vyčinil Michal Hašek. Zdá se tedy, že spor v ČSSD o prezidenta Zemana pokračuje.

Tvrdý spor v ČSSD. Téma: Zeman, jak jinak
Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Popisek: Miloš Zeman na pražské konferenci k výročí konce holocaustu

"Potřebujeme sjednocenou ozbrojenou akci, vedenou na mezinárodní úrovni,“ uvedl prezident Zeman, když promluvil o nebezpečí, které podle něj může stát stovky milionů životů a které on sám nazval "superholocaustem“.

Mezi účastníky akce, provedené pod mandátem OSN, by podle prezidenta měli být všichni stálí členové Rady bezpečnosti, tedy USA, Rusko, Velká Británie, Francie a Čína. Podle Zemana by mělo jít o "akci, která by eliminovala v zárodku výcvikové tábory teroristů, která by nepracovala s bezvýchodným plošným obsazováním území, ale využívala moderních technických prostředků, například bezpilotních letadel a podobně, akci, v níž by se celé mezinárodní společenství spojilo proti svému úhlavnímu nepříteli“.

Na prezidentova slova pronesená na Pražském hradě okamžitě reagoval premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého Západ neustále nemůže tahat za muslimský svět horké kaštany z ohně. Ještě rychleji a rázněji ale na svém Twitteru reagoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Ministr, jehož pojetí úřadu se občas s prezidentem rozchází, vyzval, abychom se nenechali teroristy "zjančit“.

"Takže máme vyhlásit křižáckou výpravu? Proti komu a kam potáhneme? Proti džihádistickým skupinám od Senegalu po Somálsko, proti Libyi, Jemenu až po Pákistán?" ptá se šéf diplomacie. A odpovídá si: "Nesmysl. My musíme uhájit a ochránit náš normální život, který tady v ČR, Paříži, Evropě žijeme.“ "Rakovinu“ radikálního islámu podle něj musí vyléčit především muslimové sami.

"Nevěřím na žádné další vojenské intervence Západu do Sýrie, Iráku či bůhvíkam. Nevěřím,“ ujistil ministr.

Na jeho slova ale hned na Facebooku reagoval Michal Hašek, jihomoravský hejtman a známý představitel "zemanovského“ křídla v ČSSD. Ten Zaorálkovi přes internet vzkázal, že svá slova snad nemůže myslet vážně. "Islámský stát reálně ohrožuje západní civilizaci, vraždí a mučí tisíce lidí, popravuje děti za to, že se dívají v televizi na fotbal,“ připomíná hejtman. Ministr Zaorálek podle něj říká, že tohle všechno máme nechat být.

"Nelíbí se mi Zaorálkův postoj ke krizi na Ukrajině, k sankcím, ale dnes tomu dal korunu,“ píše hejtman dále. Hašek připomíná, že naši spojenci v NATO již pozice Islámského státu bombardují, takže tato slova jsou v podstatě popíráním politiky NATO. Právě proti islámskému terorismu podle Haška bojovali naši vojáci v zahraničních misích v Iráku a Afghánistánu. "Na tohle musím říct jediné - takhle opravdu ne, pane ministře,“ uzavírá Hašek.

Michal Hašek na Facebooku:

Nerozumim vyjadreni Lubose Zaoralka,ktery podle CTK nechce vojensky zasah proti Islamskemu statu a nechava pry reseni na muslimech... To nemuze myslet vazne, Islamsky stat realne ohrozuje zapadni civilizaci, vrazdi a muci tisice lidi,popravuje deti za to,ze se divaji v televizi na fotbal a reakce ceskeho ministra zahranici,ktery se ucastnil ve Francii pochodu po vyvrazdeni redakce francouzskeho satirickeho casopisu islamskymi teroristy je,ze to mame nechat byt? Nelibi se mi Zaoralkuv postoj ke krizi na Ukrajine,k sankcim,ale dnes tomu dal opravdu korunu. Nechame byt Islamsky stat narozdil od spojencu v NATO,kteri jej bombarduji a snazi se zlikvidovat jeho teroristicke struktury??? Copak boj nasich specialu v Afghanistanu ci Iraku s Talibanem nebyl bojem s islamskym terorismem? Na tohle musim rict jedine- takhle opravdu NE,pane ministre...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…