Tvrdý střet mezi Chovancem a Kalouskem kvůli návštěvě čínského prezidenta. Ministr nabídl rezignaci, pokud...

10.04.2016 12:30

V nedělní Partii FTV Prima se do sebe pustili ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. K tvrdému střetu došlo kvůli návštěvě čínského prezidenta v Praze. Podle Kalouska tu kdosi testoval, zda projde, když bude policie stát nad zákonem. Chovanec tuto kritiku odmítl, pokud by se ukázala jako pravdivá, je připraven odstoupit. Před tím si však politici notovali v tématu uprchlické krize.

Tvrdý střet mezi Chovancem a Kalouskem kvůli návštěvě čínského prezidenta. Ministr nabídl rezignaci, pokud...
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Miroslav Kalousek v Partii na Primě

Šéf resortu vnitra v úvodu pořadu popsal, co bude dál s iráckými uprchlíky z Vysočiny, kteří se rozhodli odejít do Německa. V tuto chvíli se podle Chovance jedná s německou stranou o to, jaký status těmto nelegálním běžencům přináleží. Zda platí, že nejprve požádali o azyl v Česku, nebo až v Německu.

„Buď tam bude návrat do Iráku, což mi přijde jako nejpravděpodobnější, když se sami vyvázali z české nabídky pomoci. Pokud vím, tak pocházejí z irácké oblasti Kurdistánu, která by měla být bezpečná,“ konstatoval host. „Oni sami řekli, že tu nechtějí být, že chtějí do jiné země,“ doplnil. Pokud jde o Generaci 21, tak tato nadace chtěla podle ministra pomoct. Problém je spíše v samotných uprchlících, kterým nestačí klid a bezpečí České republiky a požadují volnou cestu do Německa. Ti, kteří by opravdu stáli především o klid a mír a to i v Česku, kde válka opravdu neprobíhá, tak těm dokáže pomoct i sama vláda bez různých neziskových organizací.

Kalousek dodal, že je především třeba dodržovat pravidla. Současné problémy s uprchlickou krizí zavinil především fakt, že mnohé země nedodržely pravidla, na kterých se EU dohodla. „Já velmi prosím, aby se česká vláda nevykašlala na ty, kteří naši pomoc potřebují,“ apeloval Kalousek na kolegu z parlamentu s tím, že z Iráku by mělo dorazit na 153 lidí. Současně však Kalousek připusil, že čeští občané a uprchlíci mířící do Německa mají jeden společný zájem. „Většina české společnosti tu migranty nechce a ani oni tu nechtějí být,“ řekl Kalousek.

Stejně tak Chovanec vidí problém v tom, že pro těchto 153 lidí je či bude Čeká republika vstupní branou do schengenského prostoru. Kterýkoli z těchto uprchlíků může být následně vrácen do Česka, pokud ho nelegálně opustí a zkusí v rozporu se zákonem odejít např. do Švédska. „Nejlepší zárukou by byla svobodná vůle těchto lidí v České republice zůstat. Jenže 25 uprchlíků to neudělalo, ale neudělalo to ani osm dalších uprchlíků a dalších 56 lidí na území České republiky má pochyby,“ upozornil člen vlády.

Milan Chovanec znovu a znovu upozorňoval, že uprchlíci jsou lidé se svobodnou vůlí, které jen těžko udržíte na jednom místě, pokud sami nebudou chtít. „Povinné kvóty jsou mrtvé. My jsme od počátku říkali, že tento projekt nemůže fungovat,“ zaznělo také z úst šéfa resortu. „Já jsem zděšen z papírové války s Němci,“ uvedl také ministr. Běžence z Vysočiny podle jeho názoru bylo možné vrátit během pár hodin, ale Němci to neudělali. Předseda TOP 09 ve shodě s ministrem prohlásil, že i TOP 09 odmítá princip povinných kvót jakožto neudržitelný.

V mých očích je Konvička směšný zakomplexovaný nešťastník, říká Kalousek

Ve druhé polovině pořadu došlo i na výroky předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky, který muslimům vyhrožoval, že budou namleti do masokostní moučky, pokud BPI vyhraje voby. Pánové ve studiu se shodli na tom, že Konvičkovy výroky jsou nepřijatelné, ale trestněprávní rovinu musí posoudit soud.

„Já jsem zažil represivní režim, stejně jako pan předseda Kalousek, ve kterém jsme se báli otevřeně mluvit. Já jsem dalek toho, abych brojil proti svobodě slova. Ale máme určité zákonné mantinely, v jejich rámci se prostě musíte držet i na tom internetu,“ zaznělo z úst Milana Chovance. Připomeňme, že Konvička své nepřijatelné výroky zveřejnil na sociální síti Facebook. „V mých očích je to směšný zakomplexovaný nešťastník, který se na tomto jednom jediném tématu snaží získat nějakou popularitu,“ uzavřel toto téma Kalousek.

Nekritizují řadové policisty, ale někoho „nahoře", upozorňuje předseda TOP 09

Hosté se nevyhnuli ani tématu návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Došlo i na kauzu tibetské vlajky na FAMU, pro kterou si přišla policie. A s nepořízenou odešla. „Nevidím v tom porušení zákona, vidím v tom určitou neobratnost a určitou přílišnou horlivost,“ hájil policisty jejich ministr.

V této otázce to však bylo poprvé, co se Kalousek postavil proti členovi vlády ve studiu. Podle předsedy TOP 09 se policie stavěla nad zákon, když omezovala české občany s tibetskými vlajkami nebo když nepustila na Hradčanské náměstí české občany, kteří chtěli vyjádřit odpor proti porušování lidských práv v Číně. Ministr Chovanec by měl podle Kalouska zjistit, kdo policii vydal takovéto nepřijatelné instrukce, nebo sám přijmout politickou odpovědnost.  

„My jsme v poslední době svědky toho, že je policie takovým otloukánkem. ... Policie nestranila Číňanům. Já to musím naprosto odmítnout. Já tady říkám, že jestli policisté měli takovýto centrální pokyn, aby zakročili proti nositelům tibetských vlajek, tak já z té funkce odstoupím,“ řekl jasně člen kabinetu. To neznamená, že nemohlo dojít k některým osobním pochybením policistů kvůli jejich přílišné horlivosti a tyto případné excesy je třeba vyšetřit a potrestat. Především musí policie dostat prostor k tomu, aby vše vysvětlila.

Kalousek však kontroval, že nekritizuje policii, ale ty, kteří vydali policii nepřijatelné příkazy. Případů, kde se strážci zákona zkoušeli vypořádat s nositeli tibetských vlajek, bylo tolik, že podle Kalouska nemohlo jít o selhání jednotlivců, ale o plnění nějakého centrálního pokynu. „Já kritizuji ty, kteří dva dny testovali to, zda veřejnost skousne, když policie bude znovu dva dny stát nad zákonem,“ ideřil Kalousek.

Okamžitě také připomněl, že při návštěvě papeže v Praze či při návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy tamtéž bylo Hradčanské náměstí přístupné. Strážci zákona sice tvrdí, že tentokrát existovalo určité bezpečnostní riziko, ale Kalousek by chtěl slyšet, o jaké riziko přesně šlo, když kvůli němu byla pošlapána demokratická práva občanů. „Každá návštěva ve svobodné zemi musí počítat s tím, že v hostitelské zemi platí nějaká práva místních občanů a tato práva nesmí být pošlapávána. To se tady stalo,“ zopakoval nikoli poprvé předseda TOP 09.

Podle Chovance skutečně žijeme v demokratické zemi a celou věc je třeba prověřit. Měli bychom si však také uvědomit, že od dob návštěvy prezidenta Baracka Obamy v Praze se svět změnil. Od té doby bohužel došlo k teroristickým útokům v Paříži, Bruselu i jinde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…