Tvrdý trest pro Českou republiku! Dnes oficiálně končí uprchlické kvóty, ale pro nás to možná nekončí

26.09.2017 8:47

Lidskoprávní organizace Amnesty International včera zveřejnila aktuální čísla k uprchlickým kvótám. Většina ze členských států Evropské unie nesplnila své závazky. Přitom právě dnes, aspoň tedy prozatím, uprchlické kvóty končí.

Tvrdý trest pro Českou republiku! Dnes oficiálně končí uprchlické kvóty, ale pro nás to možná nekončí
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Kvóty na přerozdělení uprchlíků ke dnešnímu datu oficiálně končí, byť bruselské politické špičky konstatují, že EU bude i nadále pomáhat těm zemím, které v povinném přijímání uprchlíků pokračují. Původním cílem, který Evropská komise před dvěma lety stanovila, bylo rozmístit z Itálie a Řecka 160 000 uprchlíků. Prozatím se to však podařilo jen asi u čtvrtiny z nich. Jen velmi malý počet evropských zemí naplnil kvóty beze zbytku.

Jak včera uvedla Amnesty International, do konce září bylo přijato méně než 28 000 uprchlíků, což není ani třetina ze stanoveného cíle. Jediným členským státem EU, který naplnil povinné uprchlické kvóty, je Malta. Mezi premianty se ovšem řadí také Norsko a Lichtenštejnsko, kteří kvóty přijaly coby nečlenské státy EU dobrovolně. V prvním případě tak bylo přijato 1500 uprchlíků a ve druhém případě deset. Finsko dále přijalo 94 % uprchlíků a Irsko 77 %.

Anketa

Kdybyste byli Andrejem Babišem, do které TV debaty byste šli?

hlasovalo: 6682 lidí

„Dva roky po schválení plánu se většina evropských zemí vyhýbá své odpovědnosti a zanechává tisíce uprchlíků v Itálii a Řecku na pospas svému osudu,“ hořekuje šéfka AI Iverna McGowanová a vyzývá příslušné orgány EU, aby začaly konat. „Nesplnění zákonné povinnosti by mělo mít své důsledky. Tyto země by se měly dostat před Nejvyšší evropský soud a čelit tvrdým trestům,“ hrozí šéfka vlivné lidskoprávní organizace.

Za „největší hříšníky“ zpráva AI jmenovitě označuje Polsko a Maďarsko, které nepřijaly ani jednoho uprchlíka. „Slovensko, které napadlo způsob přijetí systému uprchlických kvót, potom přijalo jen 16 z 902 žadatelů o azyl. Česká republika potom na své území nechala na základě uprchlických kvót vstoupit pouze dvanáct osob,“ uvádí zpráva AI s neskrývaným odporem a rozhořčením.

Zpráva mocné nevládní neziskové organizace Amnesty International zároveň přímo vyzývá evropské vlády, aby „šly konečně do sebe“ a naplnily povinné uprchlické kvóty také prostřednictvím jiných opatření, jako je konkrétně zrychlení postupů při sjednocování rodin uprchlíků a vydávání pracovních víz. Nicméně zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Polsko, Madarsko, Slovensko a Česká republika měly v plánu změnit své stanovisko.


 

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…