Tvrdý zákrok policie a vojáků proti mladíkovi na Florenci. Takto to prý bylo doopravdy

02.05.2016 19:31

Policie České republiky se zlobí na levicový server A2larm.cz, neboť prý zveřejňuje zkreslené informace o práci strážců zákona. Pokud chcete důkaz, stačí se podívat, jak hodnotí zákrok strážníku v Praze na Florenci proti mladému muži sama policie, a jak tuto situaci hodnotí zmíněný server. Strážci zákona např. prohlašují, že mladý muž svého chování brzy sám litoval a omlouval se policistům.

Tvrdý zákrok policie a vojáků proti mladíkovi na Florenci. Takto to prý bylo doopravdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

„Je to již poněkolikáté, kdy reagujeme na tendenční a nepravdivé informace zveřejněné redakcí A2LARM. Tentokrát si tato redakce vzala na paškál zákrok policistů na Florenci, ke kterému došlo třiadvacátého dubna. Situaci redakce hodnotila, aniž disponovala relevantními informacemi, aniž pro názor oslovila pražskou policii,“ konstatuje v tiskové zprávě zveřejněné na stránkách Policie ČR.

Zatímco se na internetu debatuje o „nepřijatelném postupu policie“ vůči mladému muži s dredy na Florenci, a to je ještě velmi mírně řečeno, strážci zákona trvají na tom, že postupovali správně. Policisté totiž podle zákona mohou vyzvat občana k tomu, aby prokázal svou totožnost předložením občanského průkazu ve 12 případech stanovených zákonem.

Jednu z možností pro policisty představuje prověření osoby „bezdůvodně se zdržující v bezprostřední blízkosti policií chráněného prostoru nebo v místě, z něhož lze tento prostor účinně ohrozit“. Pokud se osoba odmítne prokázat a policie nemůže ověřit totožnost osoby jinou cestou, může nechat takového občana předvést na služebnu a tam pokračovat v určení totožnosti.

„Nelze-li úkon podle odstavce 4 pro odpor osoby provést, je policista oprávněn tento odpor překonat. Způsob překonání odporu musí být přiměřený intenzitě odporu. Překonat odpor osoby nelze, jde-li o odběr krve nebo jiný obdobný úkon spojený se zásahem do tělesné integrity,“ můžeme se dále dočíst v zákoně. Měli bychom také mít na paměti, že „každý je povinen bez zbytečného odkladu a bezplatně uposlechnout výzvy anebo pokynu nebo vyhovět žádosti policie nebo policisty“.

Policisté prý na Florenci probudili mladíka zanedbaného vzhledu, neboť si nebyli jistí, zda je např. zdravotně v pořádku nebo jestli nemůže být za určitých okolností nebezpečný svému okolí. Když policisté mladého muže probudili, napřed ho klidně vyzvali k tomu, aby prokázal svou totožnost. Další dění se odvíjelo až od skutečnosti, že mladík odmítl prokázat svou totožnost.

„Ještě před svým odchodem předvedený svého jednání ve fastfoodu litoval, kdy sám uznal, že to byla z jeho strany lidsky řečeno hloupost. V samotném závěru se policistům dokonce za své chování omluvil. Také se musíme ohradit proti tvrzení, že některý z přítomných, tedy policista nebo vojáci, by se od tohoto zákroku jakkoliv distancovali. Z jejich úhlu pohledu se jednalo o zákrok na odpovídající profesní úrovni, kdy si všichni zainteresovaní stojí za tím, že jednoznačně respektovali literu zákona a prováděli zákrok proti člověku, který si počínal protiprávně,“ informuje dále Policie ČR.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …