Tvůj tatínek je prostě debil, říká Pilný ke svému ministerskému angažmá

20.05.2017 14:58

Dosavadní předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný za pár dní vystřídá svého stranického šéfa Andreje Babiše v pozici ministra financí. A podle toho, co sám o sobě říká, bude velmi tvrdým ministrem. O předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi kupříkladu říká, že sice je vicepremiérem pro vědu, výzkum a inovace, ale ve skutečnosti pro vědu neudělal vůbec nic. Alespoň podle Pilného ne.

Tvůj tatínek je prostě debil, říká Pilný ke svému ministerskému angažmá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

V rozhovoru pro Deník.cz Pilný konstatuje, že nebylo snadné vysvětlit rodině, proč se chopil ministerského úřadu. Podle vlastních slov to nechtěl udělat, ale chtěl zklidnit situaci. Lidé vyrazili do ulic, protože ČSSD vyvolala krizi. Tak to alespoň vidí Pilný. Sociální demokraté se podle jeho názoru zalekli klesajících volebních preferencí a tak rozehráli hru s korunovými dluhopisy Andreje Babiše, které ovšem vydalo na pět stovek firem a koupilo je na pět stovek podnikatelů. A pokud během těchto procesů došlo k nějakým pochybením, je na nezávislé finanční správě, aby to prověřila.

Rosině to ale takhle nevysvětloval. „Došel jsem k závěru, který jsem sdělil své dceři, když se mě se zděšením zeptala, co jsem to udělal,a já odpověděl: Tvůj tatínek je prostě debil,“ uvedl Pilný.

Celý rozhovor naleznete zde

Důrazně odmítl nálepku „rebela“ v hnutí ANO. „Protestuji proti termínu rebel, já jsem pořád stejný, hájím vždycky rozum. Ostatně můj první projev ve Sněmovně byl, že Bůh nebo příroda nás stvořili s dvěma konci, jedním myslíme, druhým sedíme, a vyzval jsem kolegy a kolegyně, abychom aspoň občas k myšlení používali ten správný konec. Já to dělám, takže jakýpak rebel, sorry jako,“ bránil se Pilný.

Jako ministr financí prý bude velmi tvrdý. nelíbí se mu, kolik peněz se vydává na mandatorní výdaje. Pak už nezbývá mnoho prostředků na investice, jenže ty podle Pilného také potřebujeme. Dávky všeho druhu se prý vyplácejí příliš plošně, což rozpočet neúměrně zatěžuje. Osobně prý nemá nic proti pomoci potřebným, ale trvá na tom, aby šlo o pomoc adresnou. ČSSD zazlívá, že nepostupuje stejně.

Podobně kriticky se Pilný staví k vicepremiérovi pro vědu a výzkum Pavlu Bělobtádkovi, předsedovi koaliční KDU-ČSL. „Místopředseda vlády Bělobrádek za čtyři roky neudělal pro vědu a výzkum nic. Přestože jsme kandidovali v jednom kraji a jsme v koalici, měli jsme řadu konfliktů. Kupříkladu naši třetí návštěvu USA kritizoval jako výmysl poslanců, ačkoli šlo o regulérní cestu hospodářského výboru. Předseda Sněmovny Hamáček se mě zeptal, jestli mi nebude vadit, když s námi pojede pan Bělobrádek. Nevadilo mi to, ale po návratu jsem na tiskové konferenci řekl, že jsem od jeho přítomnosti nic neočekával, a to se beze zbytku naplnilo,“ shrnul Pilný svůj pohled na koaliční partnery ANO.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…