Tvůrci za smlouvu ACTA: Svoboda informací a krádež není to samé

28.01.2012 19:42

Česko v Tokiu podepsalo protipirátskou smlouvu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement neboli Obchodní dohoda proti padělkům). Internetové komunitě se to ale nelíbí. Hackerská skupina Anonymous na protest proti tomu na několik hodin vyřadili z provozu internetové stránky české vlády a Ochranného svazu autorského (OSA). Tvůrci filmů a hudby se ale smlouvy zastávají.

Tvůrci za smlouvu ACTA: Svoboda informací a krádež není to samé
Foto: rep
Popisek: Hackerská skupina Anonymous

Smlouva ACTA chce bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků, ať už jde o záznamy hudebních či filmových děl, falšované léky, napodobeniny značkových oděvů nebo jiné formy podloudné výroby. Podle Anonymous se ale snaží omezit svobodu slova a neutralitu internetu.

"Není správné, když si někdo bere něco, co není jeho, za co nezaplatil," řekl ČTK ředitel distribuční společnosti Falcon Jan Bradáč. "Ti lidé nevědí, o čem mluví. Svoboda slova a krádež jsou dvě rozdílné věci."

Podle majitele serveru play.cz Pavla Sodomky měla smlouva být veřejně diskutována. "Demokratický proces je přeci založený na tom, že k zákonům mají všichni přístup a mohou se k nim vyjadřovat. Přitom text smlouvy se týká všech, kdo se pohybují na internetu," podotkl. Diskuse o smlouvě se ale nevedla, dokud nebyla podepsána.

Svěrák: Nikdo by se neměl obohacovat na něčí úkor

"Svobodný přístup k informacím nelze zaměňovat se svobodným přístupem k intelektuálnímu vlastnictví a tedy k soukromému majetku. Nikdo by se neměl obohacovat na něčí úkor," zastal se smlouvy režisér Jan Svěrák, který se soudí se společností share-rapid.cz kvůli filmu Kuky se vrací, který si lidé mohli z jejich serveru stáhnout předtím, než vyšel na DVD.

Se Svěrákem souhlasí i ředitel společnosti Bontonfilm Aleš Danelis. "Hackeři nejdou jen po zcizování filmových děl, ale i po bankovních účtech. Ukazuje se tak, že jim jde o finance. Je to krádež majetku, nezáleží, zda ve formě finanční na bankovním účtu či intelektuální. Pokud si společnost neuvědomí, že jejich hodnota je stejná, budeme s tím mít vždy problémy," řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…