Twitter pana Ovčáčka je jeho soukromá věc, řekl Zeman v Chorvatsku. Pak poslal vzkaz Davidu Rathovi, stále běhajícímu po svobodě

29.03.2017 17:28

V rámci své návštěvy Chorvatska dnes prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor skupině českých novinářů. Prozradil, jak se daří českým investorům v Chorvatsku, okomentoval dnešní zahájení Brexitu a informoval o svých plánovaných zahraničních cestách.

Twitter pana Ovčáčka je jeho soukromá věc, řekl Zeman v Chorvatsku. Pak poslal vzkaz Davidu Rathovi, stále běhajícímu po svobodě
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Přivítání chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabar Kitarović v Záhřebu

Podle prezidenta se českým investorům v Chorvatsku podařilo postoupit ve dvou ze tří oblastí. „První oblast je bankovní sektor, kde banka J&T se už integrovala do chorvatského bankovního systému, a druhou nesmírně zajímavou oblastí je vybudování hotelového komplexu blízko Rijeky a podle mých informací je na spadnutí podepsání všech patřičných dohod,“ uvedl Zeman.

Třetí oblastí je podle něj energetika, i když v tomto případě je to poněkud složité. „Chorvatská společnost, která se jmenuje INA, je v určitých potížích, je zavěšena na maďarsko-ruskou společnost MOL, a pokud jsem správně informován, z českých podnikatelů má zájem o vstup do této společnosti Karel Komárek mladší,“ uvedl prezident.

Řeč přišla i na to, že dnešním dnem byl zahájen Brexit. „Já se snažím myslet ještě o krok dál a uvědomuji si, což jsem říkal mnohokrát, že tímto krokem dál může být referendum o nezávislosti Skotska. A kdyby toto referendum dopadlo ve prospěch EU a Skotsko tedy vystoupilo ze svazku Velké Británie, tak by logicky Velká Británie přestala být velkou. Ale nejen to. Zatímco Velká Británie jako celek je čistým plátcem do rozpočtu EU, dokonce druhým největším, tedy byla, tak Skotsko samo je relativně chudé. A nebylo by čistým plátcem. A z toho vyplývá, že by vznikly další komplikace z hlediska evropského rozpočtu. Takže i s těmito komplikacemi musíme počítat. Víte, že jsem Brexit považoval za neštěstí pro obě strany, to znamená jak pro Británii, tak pro EU,“ vysvětlil prezident svůj názor na tento problém.

Ohledně toho, že bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš včera oznámil kandidaturu na prezidenta, Zeman uvedl, že každý člověk starší 40 let má právo kandidovat na prezidenta ČR. Zopakoval také, že se nebude vyjadřovat k žádnému z kandidátů a nebude ani odpovídat na jeho případnou kritiku.

Jenže Zemanovy protikandidáty na sociální síti široce komentuje jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Pokud někdo má soukromý Twitter a na něm vyjadřuje svoje soukromé názory, nevidím důvod, proč proti tomu protestovat. Předpokládám, že něco podobného bude před prezidentskými volbami na různých Twitterech a blozích dělat několik tisíc občanů ČR,“ uvedl Zeman.

Na internetu se objevila informace, že David Rath na Zemana podal ústavní stížnost, protože se verbálně plete do jeho případu rekonstrukce zámku Buštěhrad. Nevyjadřovat se k případu Davida Ratha by podle prezidentova názoru byla chyba. „Zejména v situaci, kdy je David Rath stále na svobodě a kdy i ministr spravedlnosti pan Pelikán podal stížnost pro porušení zákona v této věci,“ konstatoval prezident.

Bude nějakým způsobem reagovat na tuto ústavní stížnost? „Ústavní stížnost směřovala k Ústavnímu soudu a předpokládám, že na ni bude reagovat Ústavní soud,“ podotkl Zeman.

Zeman také uvedl, že Chorvatsko neprotestovalo proti případnému členství Srbska ať už v EU nebo v NATO. „Chorvati říkají, že se Srbsko musí samo rozhodnout, zda chce, nebo nechce být v těchto organizacích, případně jenom v jedné z nich. Já sám se domnívám, že minimálně pokud jde o EU, by bylo velmi rozumné, kdyby Srbsko bylo jejím členem. Ostatně celá česká zahraniční politika je zaměřena na podporu západního Balkánu na vstup do EU,“ konstatoval prezident.

Svěřil se také s tím, do kterých zemí v tomto roce vycestuje: „Koncem dubna bych měl navštívit Spojené státy, a to ze dvou důvodů. Jednak na pozvání prezidenta Trumpa a jednak na pozvání jedné z amerických židovských organizací. Druhá cesta by měla vést v květnu opět do Číny. Třetí cesta v listopadu by měla vést do Ruské federace. Ale kromě toho v červnu bych měl navštívit Vietnam a Expo v Astany, tedy v Kazachstánu. V září bych měl vyjet na Valné shromáždění OSN do New Yorku,“ uvedl prezident s tím, že budou také pokračovat jeho cesty do jednotlivých krajů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…